Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-малкият син на хан Кубрат?

28 декември 2023, 09:00 часа
Реклама

Хан Кубрат обединява българските племена, които живеят около причерноморските степи. Те не само се борят за своята независимост, но създават свое ханство, наречено Стара Велика България от византийските историци, което поставя началото на българската държавност.

Легендата за Кубрат

Всички знаем легендата за Кубрат и неговите синове, разказана от Теофан Изповедник. Бащата раздава на наследниците си сноп пръчки и ги кара да ги счупят. Колкото и усърдно да се опитват да счупят снопа с пръчки, никой от тях не успява. Тогава Кубрат развързва снопа и започва да чупи пръчките една по една. Вдига очи към синовете си и казва: “Докато сте заедно и се поддържате, ще сте като този сноп пръчки, никой няма да може да ви победи. Ако се разделите, ставате слаби и лесно ще ви покорят”.

За съжаление синовете на хан Кубрат не чуват заръката му и тръгват по различни пътища. 

Кой е най-малкият син на хан Кубрат?

Най-малкият син на хан Кубрат се казва Алцек и информацията за него е сравнително оскъдна. Той няма никакви шансове да стане владетел, затова още към 665 г. тръгва на запад към Панония. Надява се да привлече на своя страна местните българи и да промени управлението в Аварския хаганат. Алцек е в обтегнати отношения с най-големия брат, затова когато Баян заема престола, оставането на най-малкия брат остава невъзможно.

Алцек се заселва в земите на Лангобардското кралство. Следван е от българи, които са бежанци от Аварския хаганат, подложени на гонения във Франкската държава в Бавария, приели да бъдат съюзници на лангобардите, които по това време вовюли с византийците в Южн Италия.

Защо хан Кубрат е бил християнин – разберете повече по темата

Ето какво пише за Алцек франкският летописец Фредегар в историческите хроники:

“В това време българският воевода на име Алцеко, който бе напуснал своя народ неизвестно по кои причини, мирно достигнал до Италия и отишъл с цялата си войска при крал Гримуалд, като му обещавал, че ще му служи и ще живее в неговото царство. Гримуалд, като го изпратил при сина си Ромуалд в Беневент, заповядал на последния да определи местоживеща на Алцеко с неговия народ. Ромуалд го приел благосклонно и им назначил разпръснати места за поселение, които дотогава били пусти, а именно: Sepinum, Bovianum et Iserniam, и по други градове в своята територия, а самаго Алцеко, като изменил името на достойнството му, заповядал вместо вожд (воевода, dux) да се нарича gastaldius-управител.“

Оттук научаваме, че Алцек се установява в днешна Италия, където получава титлата “гасталд” - управляващ административен окръг. Водените от него българи се заселват в Сепино, Бояно и Изерния в регион Молизе, Централна Италия.
След разпадането на Римската империя през 5-ти век, тези земи опустяват. Според Теофан Изповедник, преди да се заселят там, водените от Алцек българи, преминават през Равена и Пентиполи.

Българската следа в Италия

През 1942 г. д-р Винченцо Д’Амико прави голямо проучване по темата за Алцек и българската следа в Италия. Той пише за заселване на българи в Италия още от 5-ти век, когато Атила завзема територии в северната част на Апенинския полуостров.
В Италия хан Алцек заема по-ниско място в йерархията от Ромуалд, но остава лидер на своите хора, постига военно и политическо покровителство, а освен това и административна автономия.

Какво се случва със синовете на хан Кубрат след смъртта му?

Българите на Алцек запазват своите религиозни традиции, но по-късно приемат християнството под влияние на лангобардските, франкските и църковните феодали. След приемане на християнството, сред тях се разпространяват манихейството и богомилството, ереси, които са добре познати в България.

Винценцо Д’Амико пише за българите от този период:
“В асимилаторския водовъртеж българите се отплащат с многообразното ново въздигнато достойнство, с отдаването на нова девствена и дива кръв, на физическия динамизъм и бойния дух, които те преливат в благородните, но изтощени артерии и вени на западащия унил италиец от ранното средновековие, като по този начин съживиха старата добродетел на римската универсалност”.

Уменията на древните българи в земеделието оказват влияние върху формирането на днешното италианско земеделие. Смята се, че потомци на Алцек от Молизе и Абруци вземат участие в двете световни войни.

Днес няколко десетки селища, разположени южно от Рим, твърдят, че имат жители с български произход. Най-популярно сред тях е Челе ди Булгерия, близо до планината Монте Булгерия, в провинция Салерно, където има паметник на хан Алцек, а местното население с гордост нарича себе си “потомци на българи”.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес