Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-бързият метод за белене на чесън?

19 октомври 2023, 17:42 часа
Реклама

1. Белене с купички

Има няколко начина за обелване на чесън. Първият е почистване с метални купички. Най-подходящ е, ако трябва да обелите много чесън наведнъж. Вземате една глава чесън и я натискате леко така, че скилидките да се отделят една от друга. Или просто отделяте скилидките с ръце. След това ги поставяте в метална купичка, която покривате с втора купичка със същия размер. Разклащате добре купичките няколко пъти. Така люспите трябва да паднат и ще останете с обелени скилидки. Този метод обаче не винаги гарантира обелване на сто процента. Зависи от самия чесън. Но със сигурност ще почистите известна част от него и това ще улесни живота ви.

Чесънът е полезен, термичната обработка не му действа добре

2. Белене след пресоване

Вторият метод не изисква специални устройства - само нож. Просто вземате скилидка чесън, поставяте я върху дъска за рязане и я натискате с плоската страна на острието на ножа. След като натиснете скилидката, люспата ще се отдели много лесно. Така с минимум усилия и време чесънът е обелен.

3. Белене, смилане с нож и нарязване

А сега малко за вкуса на чесъна и употребата му в ястия. Ако приготвяте сос или някакъв вид чеснова мазнина, често се налага да настържете чесъна, за да получите максимално пълноценен вкус. Но има начин да го направите по-лесно и с по-малко усилия. Натискате отново с плоската страна на острието малко по-силно скилидката, както вече сте натискали по същия начин с ножа, за да белите друга скилидка.

Скилидката се обелва по вече познатия ни начин; след това премествате острието леко настрани, сякаш търкате чесъна в дъската. И всичко, което трябва да направите на финала, е да накълцате сплесканата скилидка с ножа. Така без много усилия ще получите много ситно накълцан чесън, който ще ще ви отдаде максимума от вкуса си.

4. Притискане и нарязване на чесъна

Ако не е нужно да нарязвате чесъна на прекалено ситно, просто го натиснете леко с ножа, обелете го и след това го накълцайте. След като натиснете скилидката, тя се обработва много по-лесно. Щом нарежете скилидка чесън, която не е смачкана преди това, текстурата й остава по-плътна и вкусът й е по-рязък и остър. Ако искате да получите точно този резултат, тогава рязането само след лек натиск е идеално.

5. Използвайте необелена скилидка

Когато правите бульон или задушавате нещо, професионалните готвачи препоръчват да добавите 1-2 скилидки чесън. В този случай натискате леко скилидката с нож, но не отстранявате люспата. В нея също има етерични масла, които ще помогнат на ястието да стане по-ароматно и богато.

Чесънът е добър още, когато е печен или пържен. В този случай обелете скилидките, но не ги пресовайте. Всички сокове ще останат вътре в тях.

Направете това и чесънът ще запази полезните си свойства при готвене

6. Във вряла или студена вода

За да обелите бързо и лесно младия чесън, който има склонност да се изплъзва от ръцете ви, ще ви трябва вода. И студената, и врялата вода ще свършат работа. Ако водата е студена, трябва да залеете скилидката и да я оставите за половин час или повече. Когато люспата поеме вода и набъбне, може да се отстрани с ръце и нож без особени затруднения.

Ако нямате време и желание да белите млад чесън с нож, може да използвате вряла вода. Заливате скилидките, оставяте ги за няколко минути, след което отцеждате водата и лесно отстранявате обвивката. Но, в интерес на истината, този метод има значителен недостатък: поради термичното въздействие чесънът ще стане по-мек и ще загуби част от вкуса и ароматните си свойства. За зимни консерви това едва ли е критично, но за любителите, които обичат да хрускат остри, тръпчиви и лютиви скилидки, е по-добре да обелят чесъна по различен начин.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес