Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-бързият асансьор в света?

01 април 2022, 13:00 часа
Реклама

Сигурно не е изненада, че най-бързите асансьори в света са разположени в сгради в Азия. Ето петте най-бързи от тях:

5. Световната кула Lote, Сеул, Южна Корея

Най-високият небостъргач в Южна Корея е построен през 2017 г. и се простира на 125 етажа.
Скоростта на асансьор му е около 35 км/ч.

4. Бурдж Халифа, Дубай

Най-високата сграда в света се издига на 828 метра и е на 163 етажа. Сградата се обслужва от 57 високоскоростни асансьора, които се движат с около 36 км/ч.

3. Кула Yokohama Landmark, Япония

Четвъртата най-висока сграда в Япония е висока 296 метра и представлява търговски комплекс от хотели, ресторанти, офиси и магазини. Може да не е в топ 10 на най-високите сгради в света, но се гордее с един от най-бързите асансьори, който се движи с 45 км/ч.

21 прелюбопитни факта за красивата Малта

2. Небостъргач “Тайпе 101", Тайпе, Тайван

"Тайпе 101" е построен през 2004 г. като най-високата сграда в света (до 2010 г.) и се простира на 101 етажа, както подсказва името. Скоростта на асансьора достига 61,1 км/ч.

1. Шанхайската кула, Китай

Естествено и най-бързият асансьор в света е в Азия. Движи се със скорост 73,8 км/ч..

Малко факти за Шанхайската кула

Шанхайската кула  се издига на 632 метра и е най-високата сграда в Китай и втората най-висока сграда в света след Бурдж Халифа. Простира се на 127 етажа над земята и 5 етажа под земята. Проектът е на американското архитектурно бюро Gensler, чийто друг известен проект е международното летище JFK. Макар компанията да е американска, дизайнерският екип се ръководи от Джун Ся, който е роден в Шанхай и завършва архитектура в Университета Тонджи в Шанхай.

Строителството започва през 2008 г. и приключва през 2015 г. На площите на Шанхайската кула може да се поберат 16 000 души едновременно. 
Кулата се намира в центъра на финансовата зона на Шанхай, наречена Lujiazu. На територията на небостъргача се помещават офиси, търговски и развлекателни центрове, луксозен хотел, културни пространства. Кулата се състои от 9 цилиндрични секции, подредени една върху друга. Въртящата се конструкция на кулата неутрализира силата на вятъра и позволява на сградата да удържи пориви до 51 м/сек /ураганен вятър./

Най-дългата река в Азия

Асансьорите на Шанхайската кула

Шанхайската кула се обслужва от 149 асансьора, произведени от Mitsubishi Electriс. Три от тези асансьори изминават разстоянието от 546 метра само за 1 минута, което е записано в “Рекордите на Гинес”. Това означава, че се движат със скорост от 20,5 м/сек, по-бързо от Юсеин Болт и малко по-бавно от гепард. Само за 55 секунди се изкачват цели 119 етажа! 

Най-високата наблюдателна площадка в света

Обиколката в Шанхайската кула няма да е завършена, ако не се изкачите на наблюдателната площадка, която е разположена на 118-тия етаж, на 546 метра над земята. Оттук ще се насладите на уникален панорамен изглед над река Хуангпу, на крайбрежната улица “Бунд” на запад и няколко величествени небостъргача на източния бряг, сред които кулата “Джин Мао”, петият най-висок небостъргач в света.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес