Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-здравословните заместители на месото?

19 юли 2024, 07:45 часа

Броят на вегетарианците заедно с този на веганите – хората, които се обявяват против абсолютно всякаква храна от животински произход, е достигнал 8% от световното население.

Д-р Енрико Мутарели дава разяснения по този проблем. 

Значението на витамин B12

Основният витамин, който се получава от месото, е В12. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва средна дневна консумация на 2,4 микрограма (мкг) витамин B12 за хора в зряла възраст. Някои от основните храни, които съдържат този витамин са следните (в 100 г):

  • Черен дроб - 112 мкг
  • Морски дарове - 99 мкг
  • Стриди -27 мкг
  • Говеждо сърце - 14 мкг
  • Сьомга - 2,8 мкг
  • Прясно сирене - 1,8 мкг
  • Яйце - 1,1 мкг
  • Сирене моцарела - 0,9 мкг
  • Мляко - 0,6 мкг
  • Пилешко месо - 0,3 мкг.

Витамин В12 - защо е важен и какво издава дефицита му

Растителни заместители на месото може да бъдат ядки (най-вече орехови), бобови растения – фасул, леща, грах, нахут; гъби, булгури.

Изключването на месо и други животински производни като сирене, мляко и яйца (диета, известна като веганска) може да бъде една от причините за липсата на витамин В12 в организма. Известно е, че този витамин е от съществено значение за синтеза на червени кръвни клетки и за образуването и поддържането на клетките на нервната система.

Без витамин B12 миелиновата обвивка на невроните - вид електрически изолатор, който позволява на импулсите на тялото ни да се провеждат по-бързо, започва да се износва, обяснява д-р Едуардо Мутарели. Това означава, че ако не включим този витамин, може да започнат да възникнат различни хематологични, неврологични, психиатрични и други проблеми.

Някои от основните симптоми за липсата на витамин В12 са: анемия, стоматит (възпаление на лигавицата на устата), двигателна некоординация, загуба на телесна чувствителност, раздразнителност, пропуски в паметта, забавяне на разсъжденията, депресия и дори деменция в по-напредналите случаи.

Според д-р Мутарели, човешкият организъм е в състояние да съхранява витамин В12 около 5 години. С други думи, тези, които не ядат месо и месни продукти по-дълго от този период, може да започнат да развиват гореспоменатите проблеми. Всеки, но особено хората с тези състояния, трябва да са наясно с проблемите, свързани с липсата на витамин В12, и да потърсят медицинска помощ веднага, щом ги забележат.

В Съединените щати, където има изследване за нивото на витамин B12 сред цялото население, се изчислява, че 3,2% от възрастните над 50 години имат много ниска концентрация на това хранително вещество, а до 20% може да развият т. нар. „граничен дефицит“ - състояние, когато заместването също е желателно, за да се избегне увреждане на нервната система.

Какви проблеми ни създава излишъкът на витамин B12?

Как да диагностицираме и лекуваме дефицит на витамин B12?

Дефицитът на витамин B12 обикновено се подозира и диагностицира от лекари въз основа на клинични оценки и кръвни изследвания, които показват ниско ниво на това хранително вещество в организма, както и повишаване на метилмалоновата киселина и хомоцистеина. Когато последните две вещества имат повишени стойности дори при нормални нива на витамин B12, това е знак, че тялото на човека се нуждае от повече такъв витамин. Тази диагноза може да се постави и при хора с неврологични симптоми чрез анализиране на изображения, получени посредством ядрено-магнитен резонанс, като се наблюдават промени в цервикалната връв.

Лечението на липсата на витамин B12 се състои в заместване на това хранително вещество, което най-често се извършва чрез интрамускулни инжекции. В някои случаи, особено когато дефицитът е неголям, може да се предписват перорални таблетки.

Продължителността на лечението ще зависи от степента на дефицит на витамин B12 при всеки пациент. Обикновено в първия месец се прилагат всички заместители на този витамин, а следващите месеци се допълват.

Внимание! Статията е само информационна. Пазете се от самолекуване, а по въпросите, повдигнати в нея, се съветвайте с медик-диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес