Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са храните, които са без никакви мазнини?

29 ноември 2023, 14:33 часа
Реклама

Дълго време науката и медицината са сочили мазнините като враг номер едно на тънката талия и стройната фигура и сред първите причини за затлъстяване, което неминуемо води след себе си редица здравословни проблеми. Така на пазара се появяват като естествен отговор на търсенето на потребителите храните без мазнини – обезмаслени продукти, които би трябвало да ни помагат в отслабването.

Истината обаче не се оказва точно такава. Съвременните проучвания сочат, че много от обезмаслените продукти са пълни със захар, нишесте, подобрители и куп други не по-малко вредни от мазнините съставки, което не ги прави по-добър избор и по-добро решение от храните с мазнини. Днес е и ясно, че мазнините са полезни и вредни и че вторите следва да се избягват и да се ограничи консумацията им до 7-10% от калориите за деня, тъй като повишават нивата на вредния холестерол и пораждат риск от сърдечно-съдови заболявания, докато полезните мазнини участват в редица процеси, протичащи в тялото, и консумацията им дори помага за поддържането на добро здраве.

Това са 5 – те храни, които ще атакуват мазнините по тялото ни. Яжте ги!

Как стоят нещата обаче с храните без мазнини, които са създадени от природата, а не от човека чрез обезмасляване? Полезни ли са те и кои са? Има ли и обезмаслени продукти, които също са полезни?

Храните без мазнини – кои са те?

Включването на храните без мазнини в ежедневното меню е от полза за борбата с килограмите и помага за поддържане на здравето. Добър избор на храни без мазнини са:

-          Обезмаслено мляко

Ако изберете обезмаслено прясно мляко, ще си спестите немалко калории, без това да окаже влияние върху съдържанието на калций. Обезмасленото кисело мляко не съдържа никакви мазнини, което го прави отличен вариант с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калории. От ключово значение е обаче да прочетете съдържанието и етикета. Опаковката ще ви помогне да прецените дали продуктът не съдържа нишесте и захар, с които да са заменени мазнините.

Ако не съдържа, това е отличен избор за диетата ви и е сред храните без мазнини, които са полезни за здравето и талията. Подобна е и ситуацията с обезмаслената извара, може да я използвате както в сурово състояние, така и за приготвяне на нискокалорични и полезни десерти и основни ястия.

Кои храни помагат за изгарянето на подкожните мазнини?

-          Плодове

Това са храните без мазнини, които не са обезмаслени, а създадени от природата. Естествено, че има изключения – кокосовите орехи и авокадото, което впрочем съдържа ценни полезни мазнини и се препоръчва консумацията му по време на диета, както и за подобряване на общото здравословно състояние.

-          Зеленчуци

Зеленчуците също са сред храните, които не съдържат мазнини или ги съдържат в пренебрежимо малки количества. Това важи обаче, ако не решите да добавите сосове и сметани към тях, ако ги консумирате сурови, а не пържени, ако ги приготвяте без мазнини. В противен случай например картофите, когато са пържени, ще се превърнат в една от най-богатите на мазнини храни. Не харесвате вкуса на суровите зеленчуци или искате да хапнете зеленчуци, които не могат да се консумират сурови? Пригответе ги на пара или печени.

Ако сметаната ви липсва, ако не харесвате безвкусната чиния, която сте си сервирали, не е нужно да я консумирате така. Има множество начини да добавите вкус и аромат, без да добавите калории – билки, подправки, соев сос, чили, сос за барбекю и други не съдържат мазнини и са полезната алтернатива на тежките и мазни сосове.

-          Зърнени храни

В суров вид много от тях не съдържат мазнини, но никой не яде зърната сурови. Богати са на въглехидрати и са калорични, така че избирайте варианти, на които е посочено, че са без добавени мазнини и не прекалявайте с консумацията им.

И все пак не забравяйте, че тялото ви се нуждае от полезни мазнини, за да сте здрави и красиви и не ги елиминирайте напълно от менюто си.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес