Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои летни храни не дразнят стомаха и червата?

15 юли 2024, 07:45 часа

Лятото е време за приключения и пътешествия, екзотични кулинарни изкушения, вкусени на морския бряг, време за забавления. Не е забавно обаче да се окажеш с разтроен стомах в началото на почивката си и да я прекараш в хотелската стая. Стомашно-чревните инфекции съпътстват лятната почивка, тъй като именно лятото е сезонът с най-много рискове – горещото време, което създава риск от болестотворни бактерии в храната, несъхранявана правилно, пътуванията до непознати места, консумацията на вода от съмнителни източници по време на пътешествията.

За да не провалите дълго планираната отпуска, важно е не само да държите на чистотата в местата за настаняване, но и да поддържате отлична лична хигиена и да внимавате с консумацията на храна на плажа и на улицата. Консумацията на бутилирана вода може да ви спести много главоболия, всъщност по-скоро коремоболия.

Това обаче понякога се оказва недостатъчно, за да се радвате на добро здраве и да избегнете стомашните проблеми. Важно е и знаете кои храни не дразнят стомаха и червата и да наблегнете на тяхната консумация за сметка на други, крайно неподходящи за сезона на стомашно-чревните разстройства.

5-те най-добри летни храни, които всички обичаме

Кои храни не дразнят стомаха и червата и са подходящи за лятото?

Летните горещини пораждат рискове за стомашно-чревния тракт не само защото храната се разваля и в нея се развиват бактерии, причиняващи стомашни разстройства, ако само за кратко не се съхранява както трябва. Горещото време води до повишаване на телесната температура, а това води до забавяне на функционирането на храносмилателната система и до нейното отслабване, което може да причини различни храносмилателни проблеми, без да е консумирана развалена или неправилно съхранявана храна.

Ето защо е важно храносмилателната система да бъде подпомогната с консумацията на храни, известни с това, че не дразнят стомаха и червата и са особено подходящи за лятото. Правилната диета, помагаща за гладкото функциониране на храносмилателната система през лятото, е важна за спокойна, безгрижна ваканция.

В стомаха и червата живеят безброй полезни бактерии, за които трябва да се погрижим, защото осигуряват стомашно-чревното здраве и се грижат за имунната система, значителна част от която, за изненада на мнозина, се намира именно в стомашно-чревния тракт. Храните, богати на фибри, полезни бактерии, вода, са онези помощници за здрав стомах, от които се нуждаете през лятото. Сред препоръчваните вкусотии, които са отговор на въпроса кои храни не дразнят стомаха и червата, си струва да споменем:

1.       Храната, която хидратира

Лесно смилаеми храни и най-вече зеленчуци, които са ценен източник на вода, хидратират, освежават и се грижат за стомашно-чревното здраве и за цялостното здравословно състояние през горещите летни дни. Такива са краставиците, дините, пъпешите, тиквичките, които особено се препоръчват през лятото.

6 нискокалорични храни, подходящи за лятото

2.        Правилните подправки

Докато лютите подправки следва да се избягват, тъй като водят до повишаване на усещането за горещина и до усилено потене, което е нежелано в жегите, тъй като води до загуба на електролити, свежите зелени подправки могат да подобрят храносмилателните процеси особено ако говорим за розмарин, босилек и магданоз.

3.       Аспержи

Те са изключително богати на фибри и са естествен пробиотик, а, както знаем, пробиотиците са от първостепенна важност за здравето на стомашно-чревния тракт. Приготвени по всевъзможни начини включително на скара, те са идеален заместител на пържените картофи като гарнитура за протеина в чинията.

4.       Банани

Освен че доставят нужната доза сладост, засищат и са идеален начин да стартирате деня, пълни с енергия, бананите са и пребиотици, които насърчават здравите бактерии в червата. Така вкусният плод съдейства за поддържането на стомашно-чревното здраве.

5.       Сьомга

Все пак е лято и рибните изкушения са на всяка крачка. Сьомгата е особено ценна и препоръчвана, тъй като противовъзпалителните свойства на тази риба подпомагат храносмилателната система.

6.       Листни зеленчуци

Наблегнете на зелето и спанака през лятото. Те могат да насърчат растежа на полезни бактерии в червата и по този начин да се погрижат за стомашно-чревния тракт.

Храни, които да избягвате през лятото

Освен кои летни храни не дразнят стомаха и червата е добре да знаете и кои да избягвате. Сред храните и напитките, които не се препоръчват през горещите летни месеци, са: алкохол, мазни и пържени храни, тежки меса, цитрусови плодове, които поради високите си киселинни нива могат да причинят киселинен рефлукс и болки в стомаха, бира, която всъщност разхлажда само в началото, а скоро след консумацията ѝ води до повишаване на усещането за жажда, сладки и газирани питиета, сладолед от улицата, където рискът лъжичката за него да не е съхранявана правилно и това да доведе до хранително отравяне, е твърде голям.

Ако се почувствате неразположени по време на ваканция, не отлагайте лекарската консултация за след завръщането у дома.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес