Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни не образуват подуване на корема? Готови за плажа

15 юли 2024, 09:00 часа

В сезона на банските, късите топове и леките материи е трудно да се скрият излишните килограми. Дамите особено се притесняват от коремчето си и се подлагат на диета за бързо влизане във форма преди заветната отпуска и плажа. Не само калориите са важни обаче, когато говорим за корема и тънката талия.

Може да се чувствате и да изглеждате като кръглата шамандура в морето, дори да броите калориите, ограничавате количествата или периодично гладувате, както и дори да сте слаба, ако не подбирате правилно менюто си и не знаете кои храни не образуват подуване на корема, за да ги направите част от лятното си меню. Подуването на корема често е свързано с образуване на газове, което няма нищо общо с килограми, калории и преяждане.

Изборът на храни, които не образуват подуване на корема, ще ви накара да се чувствате и да изглеждате по-стройни и уверени по бански, така че си заслужава да отделите 2 минути и да се запознаете с правилата за плоския корем през лятото. Те не се отличават от тези през зимата, но, докато през студените дни пластовете дрехи и палтата крият проблема, през лятото издайнически се подчертава всяка гънка, което прави въпроса кои храни не образуват подуване на корема толкова важен.

Какво е най-добре да ядем при подут корем

Кои храни не образуват подуване на корема?

Говорейки за храните, които не образуват подуване на корема, няма как да не ни направи впечатление, че далеч не всички сред тях са топ избор за лятото. Червените меса например не водят до газове в корема и до подуването му, но това не ги прави идеални за сезона, тъй като са твърде тежки за лятото. За щастие разнообразието от храни, които хем са идеални за горещите дни, хем не водят до подуване на стомаха, е огромно. Сред тях са:

-          Зеленчуци, които не съдържат скорбяла

Зеленчуците, които не съдържат скорбяла като листни зеленчуци и чушките, са идеални за лятото. Те не само не водят до газове в стомаха издайническото му подуване, което създава неприятно усещане особено у дамите и особено на плажа, но са и полезни за регулиране на стомашно-чревния тракт, подпомагат храносмилателните процеси и са ценен източник на витамини и минерали. Включвайте ги по-често в диетата си особено в сезона, който прекарваме по плажовете. 

За да намалите риска от метеоризъм, консумирайте зеленчуци, които не предизвикват образуване на газове като моркови, целина, патладжан, маруля,картофи, тикви, домати, краставици, спанак и избягвайте боб, леща, зеле, карфиол, грах.

Скорбялата всъщност е нишестето и макар да не го свързваме със зеленчуци на пръв прочит, а с хляб, сладки и тестени изделия, готови десерти и прочие, се оказва, че значителна част от скорбялата, която приемаме, е от зеленчуците, които ядем. Заместването на тези зеленчуци с такива, които не съдържат скорбяла, значително помага против подуване на стомаха. Зеленчуците със скорбяла са и по-калорични и с по-висок гликемичен индекс, като по този начин те не са най-добрата храна.

Яжте тези храни и никога повече няма да страдате от подут корем

-          Ферментирали храни

Лятото не е идеалното време за туршии, които са ферментирала храна, но за щастие има и други предложения, подходящи за горещото време като кефира. Той подпомага нормалното функциониране на стомаха и червата благодарение на щедрото съдържание на пробиотици, като подпомага и цялостното здравословно състояние. Нещо повече – бактериите във ферментирали продукти вече са се погрижили за въглехидратите, които червата ви иначе биха трябвало да ферментират, при което се формират газове.

-          Оризов хляб като заместител на хлебните изделия, но несъдържащ нишесте.

-          Плодове, които не формират газове

Сред позволените плодове, които не водят до подуване на стомаха, са: боровинки, пъпеш, грозде, киви, ягоди, малини, ананас.

Какви храни да избягваме при подуване на стомаха?

Като цяло храните, които причиняват най-често подуване на стомаха, съдържат определени видове въглехидрати (захари и нишесте), разтворими фибри или и двете. Тези вещества не се абсорбират напълно в тънките черва, а се разграждат от бактерии в дебелото черво, при който процес се образуват газове.

Когато говорим за нишесте, е важно да знаем, че далеч не само сладки и тестени храни съдържат нишесте, но и някои плодове и зеленчуци също, поради което е важно да ги избягваме, ако не искаме подут корем от газове. Също така обаче е важно да избягваме тези храни само когато се готвим за плажа. Всъщност много от тях като зеленчуците и плодовете с разтворими фибри, бобът, който е газообразуващ, са от ключово значение за здравето и можем спокойно да ги хапваме, когато не е сезонът  на банските.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес