Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои есенни чайове ни дават железен имунитет?

01 октомври 2024, 15:30 часа

Напитката, наречена чай, която днес приготвяме чрез запарване на листа, цветове,  плодове от различни билки, растения и плодни дръвчета и консумираме както гореща, така и студена (припомнете си предлагания в търговската мрежа студен чай), и за удоволствие, и за освежаване, и за здраве, и за хидратация, и за сгряване, някога се е приготвяла само и единствено от листата на чаения храст, а консумацията ѝ е била цял ритуал. Чаят, най-консумираната днес напитка след водата, който ни очарова с разнообразие от вкусове и аромати, някога е бил леко горчив и тръпчив и не се е отличавал с познатите ни днес вариации и вкусови качества.

Родината на чая е  Китай, по-конкретно Източна и Южна Азия, китайските провинциите Юнан и Съчуан. С Китай е свързан и произходът на името на тази популярна напитка, както и основното му  предназначение – подобряване на здравето. И макар днес да консумираме чай от различни плодове за удоволствие и наслада за сетивата, ползите, които напитката доставя за здравето, все още са от ключово значение и изпъкват на преден план, когато избираме чай за трапезата си. У нас приготвяме чай от разнообразие от билки, полезни при различни здравословни проблеми, и разчитаме на напитката да ни помогне както при дихателни  забоолявания, болки в гърлото, стомашни неразположения, бъбречни проблеми и други, така и за превенция на вирусни заболявания. Кои есенни чайове ни дават железен имунитет срещу вирусите, дебнещи ни в началото на студените месеци от годината, е въпрос, който неминуемо си задаваме в сезона на грипа. Най-ефективното предпазно средство срещу вируси и грип, макар да са налични и ваксини, и лични предпазни средства, остава собствената ни имунна система, поради което информираността по темата кои есенни чайове ни дават железен имунитет е  от ключово значение и полза за здравето.

Кои есенни чайове ни дават железен имунитет?

Още: Кои са вълшебните чайове при кашлица - хем вкусни, хем полезни

Пръв  помощник на имунната система в борбата с вирусите и грипа са имуностимулантите и антиоксидантите, какъвто е витамин С например. Не само фармацевтичната промишленост обаче може да ни помогне да съхраним здравето си, да увеличим  собствените съпротивителни сили на  организма и да бъдем победители в битката с грипа. Природата също е наш съюзник в борбата с грипните вируси, като редица билки и растения, консумирани под формата на ароматен чай, ни помагат да се сдобием с железен имунитет, така ценен в началото на есента и през целия есенно-зимен сезон. Сред чайовете, които са отговор на вълнуващия ни въпрос кои есенни чайове ни дават железен имунитет, са:

  • Традиционните черен и зелен чай, които са сред първите познати на човечеството много преди да започнем да консумираме чай от липа или ягоди. Черният и зеленият чай са щедри естествени източници на антиоксиданти, които подкрепят организма в борбата му със свободните радикали, увеличават естествените съпротивителни сили на тялото и повишават активността и способностите на имунната система, позволявайки ѝ да се справи с вирусите без последствия и без да се стигне до тежко и/или продължително боледуване.
  • Чаша чай от джинджифил, може да бъде първа линия на превенцията срещу вирусите и грипа през есента. Джинджифилът не само подкрепя имунната система, но и облекчава храносмилателната, а там, вероятно знаете – в стомаха – се намира съществена част от имунната система, поради което здравият стомах, нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт е първа стъпка към железен имунитет през есента и зимата. Джинджифилът, незаменима съставка в  индийската кухня, у нас е познат като растение, което подкрепя имунната система. Консумираме джинджифил както под формата на чай, така и за настойки и смеси, важни за здравето.
  • Чаят от куркума също е познат със своите имуностимулиращи свойства и се препоръчва консумацията му за здраве и предпазване от вирусите и грипа през студения сезон, когато престоят на закрито позволява ефективно предаване на вирусите и грипните епидемии са ежегодно явление. Тайната на куркумата се крие в съдържащо се в нея съединение, известно като куркумин, което има антимикробни свойства и държи не само вирусите, но и микробите далеч.
  • За стимулиране на имунната система и повишаване на устойчивостта на организма спрямо  вируси и грип се препоръчва и консумацията на чай от ехинацея, известен със своите свойства, помагащи за предпазване от настинки и грип.
  • Чаят от хибискус е богат на витамин С – безспорно един от най-важните витамини, грижещите за здравето ни.  Именно в щедрото съдържание на витамин С се крие ролята на този чай като превенция срещу вируси и грип.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Тези 3 чая насърчават производството на колаген

Кой не трябва да пие чай с лимон?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес