Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-вредното месо за хората над 60 години?

03 септември 2024, 13:20 часа

Често чуваме, че балансираната диета трябва да съдържа прием на белтъчини (протеини) - включително тези, присъстващи в червеното месо. Дискусиите и изследванията обаче показват, че това хранително вещество може да вреди на здравето.

Проучване, проведено от Tufts University и Lerner Institute - и двата в САЩ, показва, че консумацията на червено и преработено месо (напр., колбаси) може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания при възрастните хора с 22%.

През годините учените са изследвали връзката между сърдечните заболявания и наситените мазнини, холестерола в храната, натрия, нитритите и дори готвенето при висока температура - но доказателствата в подкрепа на много от тези механизми не са стабилни. Новото проучване, публикувано в списанието Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, предполага, че основните виновници може да включват метаболити, създадени от чревни бактерии, когато ядем месо.

Още: Как да се храним след 40 години, за да сме здрави - примерно меню за закуска, обяд, вечеря

С почти 4000 участници на възраст над 65 години, изследването показва, че има 22% по-голям риск като последица от всяка 1,1 порция протеин, приета дневно. Около 10% от този повишен риск се обяснява с три метаболита, изобилстващи в червено и преработено месо: триметиламин N-оксид (TMAO), гама-бутиробетаин и кротонобетаин. Не е открита уязвимост при консумацията на птиче месо, яйца или риба. Доброволците са наблюдавани средно 12 години.

Други фактори, като повишаването на нивата на кръвната захар и активирането на възпаление от месото, се оказват по-вредни от холестерола или кръвното налягане. Интересно е, че са идентифицирани 3 основни връзки между червеното месо и сърдечно-съдовите заболявания: метаболити, свързани с микробиома (микробиом са микроорганизмите, които живеят в нашия организъм), степента на кръвната захар и общото възпаление. „Всяка от тях изглежда по-важна от връзката между холестерола в кръвта, кръвното налягане – и сърдечните болести“, анализира ръководителят на изследването Дариуш Мозафарян.

Според екипа от учени това е първото изследване, което проучва взаимовръзките между храните от животински произход и риска от сърдечно-съдови заболявания. Взаимодействията между червеното месо, нашия чревен микробиом и генерираните от тях биоактивни метаболити се оказват важен рисков фактор – а това открива цел за ефективна лекарска намеса в борбата със сърдечните заболявания.

Най-добрият избор

Още: Кога е най-добре да се яде варена царевица

Разбирането за въздействието на червеното месо е особено важно при възрастните хора. Въпреки, че са по-податливи на сърдечни усложнения, те могат да се възползват от приема на белтъчини. Именно белтъчините (протеините) компенсират загубите на маса и мускулна сила, свързани с остаряването. По-добрият избор на храна може да действа като защитен фактор за сърцето. „Диетичните интервенции могат значително да намалят TMAO“, казва Стенли Л. Хейз, началник на секцията по превантивна кардиология и рехабилитация в клиниката в Кливланд и съавтор в изследването.

Въпреки откритието, премахването на месото от менюто не е решение за избягване на сърдечно-съдови заболявания - това е просто път към превенция при определени групи. Независимо от възрастта, е необходимо да се приеме диета, богата на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, в допълнение към контролирането на стреса, качествения сън и физическите упражнения.

По-голям риск от смърт

Част от групата изследователи, които свързват приема на червено и преработено месо със сърдечно-съдовото здраве, публикуваха в списанието Jama Network Open проучване, което свързва TMAO и други метаболити с риска от смърт при по-възрастните хора. Уязвимостта е с 20% до 30% по-висока. Резултатите са получени от анализа на данни за повече от 5 хиляди души. Според авторите, информацията може да помогне при създаването на стратегии за обръщане на метаболитните нива. „Когато знаем повече за тежестта на рисковете, свързани с TMAO, можем да проучим ефективни подходи за промяна на тези нива в тялото“, казва Аманда Фретс от Катедрата по епидемиология в Университета на Калифорния.

Още: 3 причини, които ни пречат да отслабнем, въпреки гладуването

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

Д-р Дариуш Мозафарян дискутира този проблем. https://www.em.com.br/app/noticia/saude-e-bem-viver/2022/08/02/interna_bem_viver,1384040/na-terceira-idade-carne-vermelha-e-perigo-para-o-coracao.shtml

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес