Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Климатик в стаята: 5 сериозни проблема, които може да предизвика

23 юли 2024, 12:24 часа

Повечето от нас са благодарни на климатика, особено в случаите, когато температурите са твърде високи и е невъзможно да не се изпотим дори след студен душ.

Още: Шок за организма: Внимавайте каква вода пиете

През първите няколко минути климатикът носи много свежест, но след това забелязвате, че сте настинали. В повечето магазини, къщи или офиси температурата на климатика е твърде ниска и в резултат на това веднага усещате, че се разболявате. Ако прекарвате дълго време под въздействието на климатика, се чувствате по-уморени, а мускулите са по-свити от температурата през деня.

Въпреки че климатикът е спасително средство в горещите дни, трябва да знаем повече за неговите плюсове и минуси.

На първо място, климатикът е предимство за хората, страдащи от астма и алергии, тъй като полените и прахта се филтрират автоматично. Също така климатикът изсушава влагата и почиства въздуха, като ни помага да дишаме по-лесно.

Проблемът обаче е, че тези устройства трябва да се поддържат и почистват внимателно. В противен случай всички тези предимства могат да се превърнат в сериозни проблеми в качеството на дишането и на инфекциите.

По-долу ще намерите пет здравословни проблема, които климатикът може да причини.

Дихателни проблеми

Ако климатикът не се почиства добре и ако филтрите не се сменят, те ще се превърнат в убежище за бактерии и плесени. Ако тези микроорганизми се отделят във въздуха, те могат да причинят редица дихателни проблеми. За да избегнете подобно нещо, трябва да почиствате климатика и да сменяте филтрите веднъж на 4-5 месеца.

Умора и главоболие

Много хора се чувстват по-уморени по време на работа, дори повече от обикновено. Често главоболието е силно и усещането, че не се чувствате добре, се увеличава многократно. Но тези усещания се смекчават значително след напускане на работа.

Проучване установява, че хората, които работят в климатизирани офиси, се сблъскват с повече симптоми на различни заболявания, отколкото тези, които работят в добре проветрени офиси.

Ако работите в офис с климатик, опитайте се да повишите малко температурата, за да не получите треска и от време на време излизайте на чист въздух. По този начин телесната ви температура ще бъде по-балансирана.

Замърсяване на въздуха

Западните власти предупреждават, че хората са изложени на по-силно въздействие на замърсителите в помещенията, отколкото на открито. Най-вече защото климатикът не осигурява свеж въздух, а просто циркулира въздуха в затворено помещение. Така че, ако в този въздух има вируси, бактерии, плесени или инфекции, сте по-изложени на различни заболявания. Дръжте прозореца в офиса леко отворен, за да може да циркулира свеж въздух.

Изсушаване на кожата

Колкото по-дълго сте в помещение с климатик, толкова по-суха е кожата ви. Студеният и сух въздух може да направи кожата ви по-груба, а също така може да увреди косата ви.

Още: Лесен метод за пречистване на белите дробове

Чести посещения при лекар

Проучванията показват, че хората, които прекарват повече време в климатизирана среда, имат повишена нужда от здравни грижи. Проблемите с ушите, гърлото, носа, дишането и кожата на лицето се повтарят често.

Ако не можете да живеете без климатик, уверете се, че почиствате устройството и възможно най-често проветрявате помещението със свеж въздух.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес