Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво могат да кажат ноктите за вашето здраве?

19 август 2024, 07:35 часа

Знаете ли, че ноктите ви могат да са ранен предупредителен знак за заболяване? Всъщност цветът, формата, здравината и общият вид на нашите нокти могат да сочат към редица основни състояния. Ето какво казват ноктите ви за вашето здраве.

Връзката между вашите нокти и вашето здраве

Лесно е да забравим за ноктите си, когато са в добра форма или са покрити с лъскав слой лак. Но истината е, че ноктите ви са тясно свързани с цялостното ви здраве и дори малки промени могат да сигнализират, че нещо не е наред. Всичко от това, което ядете до основните заболявания, може да повлияе на растежа на ноктите.

Какво показват ноктите на ръцете за вашето здраве?

Какво казват ноктите ви за вашето здраве?

Ноктите ни се променят естествено в хода на живота ни. Те често стават по-чупливи с възрастта. Промените в текстурата на ноктите също са чести по време на бременност.

Някои промени засягат само здравето на ноктите ви. Например дебелите, жълти нокти често са признак на обикновена гъбична инфекция. Но значителните промени във формата, структурата и цвета на ноктите могат да показват по-сериозно основно заболяване.

1. Нокти с форма на лъжица

Ако ноктите ви са меки, извити навътре и развиват вдлъбнатина в нокътното легло, може да развивате „нокти на лъжица“ или койлонихия.

Това може да е признак на желязодефицитна анемия. С други думи, „нивото на желязо в кръвта ви е твърде ниско. Други симптоми включват умора, задух, бледа кожа и главоболие.

За щастие този проблем има лесно решение. И това може да възстанови здравите ви нокти.

2. Бели нокти

Ноктите ни могат да станат бледо бели или дори сини, когато ни е студено. Но ноктите, които са бели за продължителен период от време или които са бели с червена или розова ивица в горната част, може да показват, че се случва нещо по-сериозно.

Ноктите на Тери са издайнически признак за чернодробно заболяване. Други симптоми на болестта включват умора, жълта кожа и загуба на апетит. 

Въпреки че точният механизъм, свързващ ноктите на Тери и проблемите с черния дроб, все още не е известен, експертите подозират, че може да се дължи на намалени кръвоносни съдове под нокътното легло.

За здрави нокти - ето какво да правим всеки ден

3. Червени и лилави линии или петна

Нормално е да видите червено или лилаво петно ​​под нокътя заради нараняване. Но „ако ги забележите и не си спомняте да сте наранили нокътя си, е добре да си запишете час при лекар, защото тези бръчки могат да бъдат симптом на сърдечно заболяване.

Ноктите с петна също могат да показват сърдечно заболяване или дори белодробно заболяване.

Сърдечните заболявания могат да причинят малки съсиреци във вашите капиляри, включително тези под нокътното легло, откъдето идват червените и лилавите линии. Може също така да причини увеличаване на определени фактори на растежа, което е причината за петната.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес