Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е спам обаждане – ето как да го познаем

12 септември 2023, 10:44 часа

Модерните технологии и модерният свят, в който живеем, доведоха до нови похвати, използвани от бизнеса за привличане на нови клиенти и достигане до нови потребители. Търговците, които звъняха на вратата на дома ви с предложения и промоции, част от които се оказваха и измамни, бяха заменени от телефонни обаждания с предложения, които е възможно както да не ви интересуват, така и да отнемат от времето ви в най-неподходящия момент или да се опитват да ви превърнат в жертва на измама.

Днес СПАМ обажданията са ежедневни и е почти невъзможно да не сте ставали тяхна жертва, често и многократно. Тези нежелани телефонни повиквания представляват СПАМ обаждане и приличат именно на спам-а, който получавате на електронната си поща, но не е съществено само да знаете какво е спам обаждане, а и как да се предпазите от него. Времето е ценно, спасете вашето.

Какво е спам обаждане и как да го избегнем?

Подобно на нежеланата поща, която получавате с отстъпки, реклами и предложения по мейл-а си, подобно на брошурите в пощенската кутия на дома ви, спам обаждането също цели бизнес или измамник да достигне до вас и да предложи услугите си или да ви измами.

10 съвета как да се предпазим от спам атака

Ако е лесно да изхвърлите хартиените брошури от пощенската кутия, да настроите спам-а на електронната си поща и да не отваряте писмата, които не ви вълнуват или ви се струват подозрителни, с телефона е по-трудно да идентифицирате спам обаждане, без да отговорите. Има начин обаче да избегнете подобни обаждания, доверявайки се на съвременните технологии и на функцията за идентификация на обаждането и защита срещу спам. Чрез нея ще получите информация за обаждащите се или бизнесите, които не са сред контактите ви, или предупреждения, че е възможно обажданията да са спам и да са опасни.

За целта ви помагат различни приложения за телефон и добрият стар Google. Идентификацията на обаждането чрез Google извежда имената на фирмите и услугите, за които има обява в Google My Business и така ви информира дали ви търси дадена фирма, дали обаждането е спам и т.н.

Как да спрем да получаваме спам обаждания?

Тъй като изпращането на непоискано търговско съобщение може да доведе до оплакване от страна на получателя и глоба за бизнеса, той става все по-изобретателен и преминава към предложения по телефона – спам обаждания. Ако функцията за разпознаване е включена, може да видите, че е спам обаждане и да не отговорите, но това не отменя досадното позвъняване. Има начин да се справите и с него. Можете да спрете да получавате обаждания от даден номер, като означите като спам обаждането, както и да подадете сигнал за разпространителя на спам в три лесни стъпки:

  1. Отворете приложението „Телефон“  на устройството си.
  2. Докоснете обаждането, за което искате да подадете сигнал за спам.
  3. Докоснете „Блокиране“ или „Подаване на сигнал за спам“.

Знаете ли какво е значението на думата спам?

Готови сте, повече няма да ви притесняват от дадения номер. Направете същото и повторете стъпките за всеки номер, който ви притеснява.

Имайте предвид, че защитата от спам, както и всичко описано, е възможно само ако използвате Android. Със старите телефонни слушалки това не е възможно. Те се използват изключително рядко днес и дори потребители, които са на „вие“ с техниката разполагат със смартфон, така че не се очаква да има проблем по тази тема. Функция за ограничаване на спам е налична при смартфоните с операционна система Android, но и собствениците на iPhone също могат да добавят спам филтър с помощта на допълнителни приложения и така да се предпазят от нежеланите повиквания, част от които дори не са просто търговски съобщения, а опити за измама.

Ако имате възрастни хора в семейството, активирайте функцията и ги предупредете да не вдигат при сигнал за спам, за да ги предпазите от това да станат жертва на измама. Така отговорът на въпроса какво е спам обаждане и как да го ограничим придобива и нов смисъл – да предпазим близките си от измамници.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес