Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е най-добре да ядем при махмурлук

23 юни 2024, 22:00 часа
Реклама

Запоите не рядко завършват с неприятен махмурлук, който ни оставя с главоболие и разстроен стомах. Причината за тези симптоми е често обезводняването на организма след употребата на алкохол, който действа като диуретик, изплакващ не само течности, но и важни хранителни вещества.

Какво да ядем при махмурлук?

За да се справим с махмурлука ефективно, трябва да възстановим хидратацията на тялото си. Най-добрият начин да постигнем това е с прием на изобилие от вода, за да възстановим баланса на течностите. Следващата стъпка е да се сдобием с храни, богати на витамини и минерали, които сме загубили.

Какво помага най-бързо при махмурлук?

Ефективни храни при махмурлук

1. Джинджифил

Чаят от джинджифил е известен със своите анти-еметични свойства и способността си да облекчава разстройства на стомаха. Активният състав гингерол действа като силен антиоксидант, който помага на тялото да се справи с оксидативния стрес, причинен от алкохола.

джинджифил

2. Яйца

Яйцата са отличен източник на цистеин, аминокиселина, която помага на организма да метаболизира ацеталдехид - основния метаболит на алкохола. Те също така съдържат важни хранителни вещества, които помагат да се укрепят изтощените резерви на организма.

3. Аспержи

Тези зеленчуци са богати на витамини и минерали, които бързо възстановяват тялото след запоя. Аспержите съдържат въглехидрати, които помагат да се регулира нивото на глюкоза в кръвта, което може да се повлияе от употребата на алкохол.

7 супер закуски при махмурлук

4. Солена храна

Солената храна помага да се възстанови загубеният натрий в организма след изпотяване и диуреза, предизвикани от консумацията на алкохол. Освен това, киселото зеле може да бъде полезно, тъй като съдържа здравословни бактерии, които помагат за балансиране на стомашната флора.

Съчетанието от хидратация, правилно хранене и избор на подходящи храни може значително да облекчи неприятните симптоми на махмурлук и да ни помогне да се върнем към нормалния си ритъм бързо след запоя. Важно е да слушаме нуждите на нашето тяло и да му предоставим необходимото за възстановление, за да можем да се насладим на по-доброто сутрешно усещане след една тежка вечер.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес