Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква температура е най-добре да поддържа климатикът през жегите?

13 юни 2024, 13:00 часа
Реклама

Лятото е в разгара си и високите температури правят използването на климатик наложително, особено за хората, които прекарват дълги периоди в малки, затворени пространства. Въобще, по принцип в големите жеги търсенето на околна среда с климатик нараства. В горещината и знойния климат офиси, магазини, компании, супермаркети, банки и много други заведения включват охлаждащите устройства в търсене на приятна температура.

Но би трябвало да изострим вниманието си, ако климатични системи се използват постоянно. Според специалистите-оториноларинголози излагането на климатик за дълго време може да причини някои проблеми.

Поради жегата е обичайно хората да прекарват много време в среда с охладен въздух. Това обаче може да изсуши дихателните пътища, да причини кървене от носа, както и да провокира появата на настинки. Ето защо би трябвало да знаете как да използвате климатик така, че той да ви осигури приятна среда, без да причинява вреда на вашето здраве.

Как да използвате климатика?

Д-р Джамал Аззам обяснява, че климатичната система трябва да се разбира като оборудване, което подготвя въздуха, който ще влезе в тялото и белите ни дробове, за да отговори на нуждата от кислород и отстраняването на въглеродния двуокис. 

5 сериозни причини защо да обмислите закупуването на климатик

Макар интензивната топлина да ви кара да искате да включите оборудването на по-ниски температури, твърде студеният въздух може да отслаби защитата на дихателната система. Резултатите може да бъдат доста неприятни:

- синузит;

- влошаване на алергичния ринит;

- ларингит;

- фарингит;

- трахеит;

- бронхит;

- астма (която дори може да доведе до бронхопневмония в екстремни случаи).

Ниските температури може също да причинят сухота в очите, особено при хората, които работят с компютри. Това обикновено кара очите да мигат по-малко, намалява нормалното сълзене и излага конюнктивата и роговицата на сух въздух.

Как да избегнем вреди от климатика?

Първата препоръка е да не го включваме под 21 градуса. При това, почистването на филтъра и цялата система, в допълнение към регулирането на температурата и влажността на въздуха, е от съществено значение, особено когато климатикът се използва постоянно.

Друг изключително полезен навик е да се хидратирате, като пиете вода през целия ден. Също така е добър навик да си пръскате физиологичен разтвор в ноздрите няколко пъти на ден - това помага много за овлажняване на носа и подобрява функционирането на всички защитни телесни механизми.

Термичен шок

Внимание трябва да се обръща на термичните удари, особено при хора, които идват от гореща среда. Те обикновено включват климатика на възможно най-студено - а след това, като им стане прекалено хладно, увеличават температурата. Но най-добрият вариант е обратният: да го включите на около 24 градуса и бавно да намалите температурата до 21 градуса.

Колко ток харчи един климатик през лятото?

Използване на климатици в автомобили

Колата може да причини респираторни проблеми, особено за страдащите от алергии. Затова препоръката е да поддържате климатичната система чиста и свободна от гъбички и бактерии. Струята въздух трябва да е насочена нагоре, далеч от лицето и тялото.

Така, използвайки правилно климатика, вие ще можете да се насладите на мек и приятен климат, без да излагате на риск здравето си.

Акцент върху хигиената

Добре е да следите хигиената на климатика. При постоянна употреба във филтрите му се натрупват акари, бактерии, гъбички и вируси. Ако устройството не бъде почистено, ще дишаме замърсен въздух с лошо качество. Хората, които са изложени на това, са по-податливи на респираторни заболявания като ринит, синузит, бронхит, пневмония и гъбични инфекции на горните дихателни пътища.

Редовното почистване на филтрите и предния панел на климатика трябва да се прави средно поне веднъж месечно. Ежегодно трябва да се извършва цялостно почистване.

Внимание! Статията е само информативна. Никога не се самолекувайте и винаги търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес