Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как мътната ракия може да си върне цвета?

08 декември 2023, 08:45 часа

Има две основни групи причини за помътняването на ракиите: органични и неорганични. Към причините от неорганичен произход спадат прекомерното съдържание на желязо, калций и мед - желязото и медта обикновено попадат в ракията поради използването на стари железни и бакърени съдове; също и при пръскане на гроздето и другите плодове с препарати, съдържащи тези вещества. Също така, когато в ракията бъде налята много вода с цел разреждане и смъкване на алкохолния градус или просто омекотяване, неприятният страничен ефект може да бъде помътняване.

Помътняване заради желязо или мед

Съвсем конкретната причина може да бъде установена по цветовия нюанс на помътняването. Когато имаме завишено съдържание на желязо, този нюанс е синкав или зелен, а на мед – кафеникав с ръждиви и зеленикави примеси. За да се избягнат подобни ефекти, при производството на ракията не трябва да бъдат използвани метални съдове, а само пластмасови или дървени (естествено, не става дума за самите казани за варенето на ракия).

Още: По какво се различава гръцката ракия от нашата?

Помътняване заради химически препарати

Ако третирането на суровината с химически защитни препарати е очевидно, плодовете отначало се налага да бъдат измити под течаща вода, а джибрите – да бъдат заквасени с хлебна мая.

Помътняване заради калций

Калциево помътняване се получава, когато алкохолният градус е намаляван чрез добавяне на твърда вода. Затова опитните ракиджии са единодушни: в подобни случаи за разреждането на ракията се използва единствено изворна вода. Все пак би трябвало да се избягва вода от минерален извор, за да се предпази ракията от привнасяне на странични минерали и елементи и от изненадващи промени във вкуса.

Още: Как най-лесно се прави омекотяване на ракия?

Органично помътняване

В случай, че вече готовата ракия е помътняла от прекалено високо ниво на етанол-лигнин, декстран, танин или други подобни вещества, имаме налице органична причина за този неприятен страничен ефект. В подобен случай за избистрянето на ракиите се прилагат бентонит, желатин или яйчен белтък.

Избистряне с яйчен белтък

Най-подходящ за целта е белтъкът – ако се спазват препоръките за третиране, при него не се наблюдават странични ефекти. На 100 л ракия се добавят 2 яйчени белтъка. Преди това ги разбивате енергично в 100 мл вода (хладка!), докато се получи пяна. В разпенената смес сипвате 50 мл ракия и отново разбърквате. Като продължавате енергично разбъркването, постепенно изливате сместа в ракията. След това я оставяте да отлежи спокойно една седмица. Избистрената ракия декантирате (преливате, като внимавате утайката да си остане на дъното!) с маркуч в друг съд. Ако не е постигната желаната бистрота, прецеждате ракията през тензух, сгънат на 2-3 пласта; и в случай, че преди процесите по избистрянето вече е отлежала, я наливате в стъклени дамаджани или бутилки.

Още: Как по традиция се прави оцветяването на ракията?

Избистряне на бяла мътилка

Случва се още при дестилирането на ракията тя да излиза от казана бяла и мътна. Причините са чисто технологични – може да бъдат както в материала (пращината), така и в самия начин на изваряване. Добрата новина в този случай е, че не е наложително избистряне. Спасение има: при отлежаване в дъбово буре или пък в стъклена дамаджана с прибавен дъбов чипс ракията се избистря от само себе си, а едновременно с това се и ароматизира.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес