Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се проверява натуралността на сока от кутия?

21 август 2024, 13:15 часа

Производителите предлагат огромен брой различни сокове - напитки на базата на плодове и зеленчуци. Как да изберем правилния сок? Какви етикети трябва да търсите на опаковката и има ли начини да проверите натуралността на сока?

Внимание към композицията

Производителите гарантират дълъг срок на годност на сока чрез краткотрайна пастьоризация и асептично опаковане на продукта. Какво да търсите в състава:

·       наименованията на плодовете и зеленчуците, включени в сока

·       метод на производство: „директно пресован“, „направен от концентриран сок“, „реконституиран“ или „с добавена захар или подсладители“;

·       дата на производство, срок на годност;

·       какво се добавя към сока като ароматизатори, багрила

·       как производителят съветва да съхранявате сока и дали се спазват условията за съхранение в магазина, в който избирате продукта.

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Ако на опаковката не са посочени съдържанието или условията на съхранение, това нарушава правата на потребителите и може да означава лошо качество на продукта.

Важно: ако в продукта се използват подсладители, трябва да има съответното обозначение върху опаковката. Важно е, че подсладителите могат да бъдат толкова вредни за диабетиците, колкото и захарта. По-добре е да се консултирате с лекар относно въвеждането на такъв продукт във вашата диета.

Ако сокът съдържа много химически добавки, по-добре е да се опитате да изберете по-естествен продукт. Колкото по-малко компоненти съдържа сокът, толкова по-качествен е той!

Не се страхувайте от думата „реконституиран“

Често виждаме думите „реконституиран сок“ в описанията на продуктите. Произвежда се от концентриран зеленчуков или плодов сок (като доматен) или директно пресован сок и питейна вода. В този случай трябва да проучите по-подробно състава на опаковката: какви добавки освен концентрата са използвани. Не се страхувайте от този сок. По-добре е да погледнете съставките. В крайна сметка концентрираният сок може да съдържа 100% зрели плодове или зеленчуци.

Най-полезните сокове: Вижте какво съдържат

Пакетирани сокове срещу натурални

Ако наберете пресни плодове от собствената си градина, отгледани без нитрати, и изпиете сока веднага, това определено ще бъде здравословен продукт. Но дори и в този случай, преди да пиете, трябва да се консултирате с вашия лекар дали прясно изцедените сокове с естествени киселини не са вредни за стомашната киселинност.

Прясно изцеденият сок трябва да се изпие в рамките на 30-40 минути след приготвянето. След това микроорганизмите, които са вредни за стомашно-чревния тракт, могат да започнат да се размножават в него (особено в горещия сезон).

Що се отнася до пакетирания сок, трябва да помним, че качественият продукт не може да бъде евтин.

Какво да пием в горещините?

В горещо време изберете питейна вода. Доказано е отдавна и тествано от опита: перфектно утолява жаждата и не предизвиква скокове в нивата на кръвната захар, както ако пиете сокове или сладка газирана вода. Соковете и продуктите, съдържащи сок, съдържат много захар, което означава, че консумацията им трябва да бъде ограничена, особено за тези, които следят теглото си или са диагностицирани с диабет, с предразположение към него или имат диабет при техните роднини.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес