Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя традиционният пържен ориз по китайски?

01 април 2024, 20:22 часа
Реклама

Пържен ориз с яйца е класика, което се е превърнало в основно ястие в китайската кухня и харесвано от хора по целия свят. Това просто, но ароматно ястие, има интересна история, датираща от древен Китай.

Произходът на пържения ориз с яйца може да бъде проследен до династията Суй (581-618 г. сл. н. е.) в Китай, където първоначално е бил приготвен като начин за използване на остатъците от ориз. Смята се, че това ястие е измислено от китайски селяни, които имали излишък от варен ориз, който пържили с яйца и каквито зеленчуци или месо имали под ръка. С течение на времето това скромно селско ястие става популярно в градовете и в крайна сметка се превръща в любимо ястие в китайската кухня.

В традиционната китайска кухня пърженият ориз с яйца обикновено се прави с дългозърнест бял ориз, който се вари и след това се оставя да се охлади до стайна температура. Това позволява на зърната да се отделят и предотвратява слепването на ориза при пържене. След това оризът се запържва с яйца, нарязани на кубчета зеленчуци като моркови, грах и лук, а понякога и нарязани на кубчета месо като пилешко, свинско или скариди.

Вечеря за 10 минути: Супер вкусен пържен ориз с яйца и зеленчуци

Една от основните съставки на пържения ориз е яйцето. Яйцата са важна част от китайската кухня от векове и често се използват в различни ястия, от задушен яйчен крем до супа с яйца. Когато правите пържен ориз, яйцата обикновено се разбиват леко и се запържват в уок тиган, преди да се добави оризът. Това създава пухкава и леко кремообразна текстура и добавя вкусен остър вкус към ястието.

Друга важна съставка за приготвяне на ориз с яйца е олиото. В традиционната китайска кухня за пържене се използва неутрално масло като фъстъчено или растително масло. Загрейте олиото в тиган уок, докато се сгорещи, след това добавете съставките и запържете на силен огън, като разбърквате. Това помага с опушения вкус и придава на ориза леко овъглен вкус.

Подобно на много китайски ястия, пърженият ориз с яйца също се подправя с различни сосове и подправки, като соев сос, сос от стриди и сусамово масло. Тези съставки придават на ястието неговия характерен умами аромат и дълбочина на вкуса.

Тайните на вкусния пържен ориз

Днес пърженият ориз с яйца е популярно ястие по света, често се сервира в китайски ресторанти и като основно ястие в много азиатски домакинства. В западните страни пърженият ориз с яйца често се смята за бързо и лесно ястие, идеално за делнични вечери. В Китай обаче пърженият ориз с яйца също често се сервира като ястие за закуска, понякога придружен от мариновани зеленчуци или соево мляко.

Въпреки че основните съставки на пържения ориз остават същите, ястието се е развило с течение на времето в различни регионални и международни варианти. В Япония, например, има ястие, наречено chahan, пържен ориз в японски стил, който често се гарнира със съставки като водорасли, соев сос и мирин. Популярно ястие в Корея е bokkembap, пържен ориз, който обикновено се прави с кимчи, пикантен ферментирал зеленчук.

В заключение, пърженият ориз с яйца е ястие с богата история, което продължава да се харесва от хора по целия свят. Неговият скромен произход и прости съставки го правят успокояващо и засищащо ястие, на което можете да се насладите по всяко време на деня.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес