Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се чистят люспи на шаран?

14 юли 2023, 15:00 часа
Реклама

Шараните са апетитни и вкусни речни риби – но, така или иначе, люспите им не се ядат и се налага да бъдат отстранени чрез почистване. Такава риба с фина и мека текстура изисква внимателно боравене, затова пред мнозина често изниква въпросът: как да почистя шаран? В случая има нужда от система, която да отчете всички трудности, които може да възникнат в хода на работата. На много домакини се е случвало, когато шаранът се почиства в домашната кухня, след това да им отнеме много усилия и време, за да бъде измито работното място от люспите, които се разхвърчават във всички посоки. Ала това може да се избегне.

Инструменти за чистене

Обикновено за чистене на шаран се ползва най-обикновен кухненски нож. По-добре е да се използва тъп нож, вилица или лъжица. Продават се и специални инструменти - скрепери за чистене на риба, които са доста удобни за тази цел. Също така, може да ползвате специално ренде, което лесно може да бъде направено у дома: просто върху неголяма дъска заковавате капачки от бирени бутилки. Добро ренде се получава също от консервна кутия, в чието дъно с гвоздей отвътре навън се пробиват дупки. Грапавите ръбове на всяка дупка стърчат навън и формират много практично и удобно ренде за чистене на люспести риби.

Кой трябва да яде шаран: Как да изберем и да го приготвим?

Но най-доброто решение е да имате под ръка белачка с дълго острие. Тя улеснява задачата и ускорява работата – само трябва да се вземе предвид, че, поради характерната миризма, се употребява единствено за чистене на риба и за нищо друго.

Подготовка

Измивате шарана със студена вода. Започвате веднага почистването - целта е люспите да не изсъхнат, иначе процесът на чистенето ще бъде труден и бавен. За да не се нараните с твърдите перки по време на процедурата, те се отстраняват чрез изрязването им с кухненската ножица.

Съвет

Прясната риба се съхранява в хладилник, без да се оставя върху масата за дълго време. След като купите шарана, е наложително да премахнете хрилете и всички вътрешности, понеже там се размножават най-много бактерии. Преди поставянето на шарана в хладилник, той се измива и избърсва с кухненска хартиена кърпа за еднократна употреба.

Задължително сложете тези подправки към шарана, ако искате да се получи ненадминато вкусен

Как да почистим люспите?

Главният въпрос при обработката на шарана е как да се направи така, че люспите да не хвърчат в различни посоки? Има няколко решения на този проблем.

Например, може да поставите шарана в плътен найлонов плик и да го почистите в него. Така всички отпадъци от само себе си ще останат в плика.

Може шаранът да бъде почистен върху масата, като заковете опашката му върху дъската за рязане. После рибата се държи за главата и се чисти спокойно, като се започне от опашката, насреща на люспите. След тази процедура обаче ще трябва да измиете много старателно масата и кухненските прибори

Обработка на шарана

Щом свършите с процеса на чистене, рибата се изкормва. Тя се слага с корема нагоре и я разрязвате от главата до опашката с остър нож. После отстранявате всички вътрешности и кафявата ципа в корема. В зависимост от бъдещото ястие, главата се отстранява напълно или се изваждат само хрилете. Измивате рибата старателно и приготвяте ястието. След края на процеса кухненската маса и всички прибори е най-добре да бъдат попарени с вряла вода.

Пресен шаран се чисти по-лесно. След донасянето на рибата, която сте купили или уловили лично, не я слагайте във фризера – по-добре е да я почистите веднага. Какво да се прави: един не много приятен, но необходим процес!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес