Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как изглежда дефицитът на витамин С?

21 юни 2024, 13:45 часа

Липсата на какъвто и да е витамин или хранително вещество никога не е добро нещо за телата ни, но дефицитът на витамин С е този, който е особено важно да се вземе под внимание. Жизнено важен за цялостното ни здраве, витамин С поддържа кожата ни, засилва имунната ни система, поддържа метаболитните ни системи и много повече.

По-долу експертите разбиват признаците на дефицит на витамин С, така че да можете да го хванете достатъчно рано, преди да доведе до по-сериозни здравословни проблеми. Те също така предлагат своите съвети как да върнете тези нива на витамин С обратно на правилния път с няколко промени в диетата си. Прочетете, за да видите какво имат да кажат.

Защо витамин С е полезен за тялото

Известна още като аскорбинова киселина, тя е антиоксидант, от който телата ни се нуждаят, за да функционират правилно. Витамин С е антиоксидант и има противовъзпалителни, заздравяващи рани, целостта на кожата и абсорбция на желязо свойства. Той е от съществено значение за производството и поддържането на колаген (който е жизненоважен за кожата), хрущяли, сухожилия, връзки и кръвоносни съдове. Подобрява функцията на имунната система, като помага на тялото да се бори с инфекциите.

Какви са симптомите на дефицит на витамин С

Дефицитът на витамин С може да се прояви по много начини и - в най-лошия случай - в крайна сметка да доведе до скорбут, ако не се направи нищо по въпроса.

  • Кървящи венци (гингивит)
  • Падащи зъби
  • Умора
  • Отслабване
  • Болки в ставите
  • Лошо зарастване на рани
  • Суха уста
  • Тирбушон коса
  • Отрицателно въздействие върху растежа на костите при децата
  • Малки червени и кафяви петна (известни още като петехии)
  • Лесно натъртване
  • Жълтеница
  • Подуване на космените фоликули (известно още като перифоликуларно)

Без прием на достатъчно количество витамин С, което може да бъде свързано с лоша диета или ограничен достъп до питателни храни. Други рискови фактори включват тези, които пушат или изпитват пасивно пушене, имат стомашно-чревни заболявания или имат определени видове рак като хора, които също са по-склонни да изпитват дефицит на витамин С. Но добрата новина е, че след като бъде диагностицирано, може да се лекува.

Как коригирате дефицита на витамин С

Препоръчителното дневно количество витамин С е 75 микрограма (mcg) за възрастни жени (120 mcg за бременни жени) и 90 mcg за възрастни мъже. Най-добрият начин да сте сигурни, че достигате тези нива и получавате достатъчно витамин С, според двамата експерти, е чрез вашата диета. Екпертите препоръчват да включите богати на витамин С пресни плодове и зеленчуци в храната си, като грейпфрут, портокал, лимон, лайм, червен пипер и броколи. Други опции включват добавки с витамин С, но трябва да внимавате кои от тях усвоявате, тъй като не всички от тях са ефективни.

Добавките с витамин С са начин да стигнете до правилната доза, но храната винаги трябва да бъде на първо място за консумация. Витамин С чрез храната се усвоява по-добре. Компаниите за хранителни добавки не са силно регулирани, ако възнамерявате да включите добавки, препоръчвам да изберете марки добавки, които участват в тестове от трети страни и могат да докажат, че добавката съдържа това, което е на етикета.

И има нещо като твърде много добро нещо, когато става въпрос за прием на витамин С. Прекомерното количество може да доведе до гадене, повръщане, диария, киселини, стомашни спазми и подуване на корема.

Както при всички здравословни проблеми, и двамата експерти препоръчват да потърсите професионален съвет. Ако изпитвате някакви симптоми или просто имате общи въпроси относно витамин С, посетете лекар, за да ви постави правилна диагноза и да ви помогне да измислите план за безопасна игра за попълване на тези ниски нива. Не се измъквайте от повечето неща, но особено с това.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес