Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се подготвим най-добре за неочаквани финансови проблеми?

09 януари 2023, 08:20 часа

Намираме се във време на растяща икономическа несигурност - цените на всичко растат, а това се вижда най-добре при храните и стоките от първа необходимост. Хората се опитват да спестяват и да изкарват допълнителни средства, но положението не става по-розово, като се очаква през 2023-та отново да има трудни периоди. В такива моменти е добре човек да се запита как може най-добре да се подготви за неочаквани финансови проблеми, които биха дошли от загуба на работата му, например. Вижте някои идеи: 

Имайте запаси от храна и други основни продукти, които ползвате

Ако очаквате труден момент, то винаги може да направите следното нещо - когато има пусната промоция се запасете добре с трайни хранителни стоки като консерви, варива, паста, спагети, кафе и други неща, които може да натрупате, а знаете, че ще ползвате (перилни препарати, сапуни, веро и т.н). Целта тук е ако имате финансови трудности, то поне да сте спокойни, че у дома имате храна, с която може да изкарате определено време и да не се тревожите за най-основните неща, които ползвате в ежедневието си. 

Запазете ваучерите си за храна за черни дни

Алтернатива (или допълнителна мярка) към това, което предлагаме по-горе е да отделяте и да запазите ваучерите си за храна (ако получавате такива от работа). Те ще бъдат вашите резерви за пазаруване за дома когато имате финансови трудности. Разбира се, трябва да следите техния срок, за да не се окаже, че в стремежа си да ги пазите сте ги оставили да изтекат. 

Спестявайте пари за черни дни

Опитайте да създадете сметка, в която да заделяте пари за черни дни. Нека тя да бъде вашият авариен фонд, който да ползвате ако някой от семейството загуби работата си или пък не може да работи по други причини за определен период от време. Това може да са пари, които ползвате когато изникнат непредвидени разходи за домакинството, с които не може да се справите от семейния бюджет. Хубаво е сумата, която сте отделили да може да ви стигне за година напред, но в дори и да изкарате месец с тези пари пак е някаква помощ. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес