Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не качваме килограми по време на почивните дни и празниците

19 септември 2024, 15:00 часа

Празничният сезон е време за партита, семейни събирания и обилни ястия. Тези събития обаче често са съпроводени със страничен ефект, от който мнозина се страхуват: увеличаване на теглото. Поддържането на теглото по време на празниците може да бъде предизвикателство, но със сигурност е възможно с някои разумни стратегии. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се насладите на сезона без излишни килограми.

1. Планирайте предварително

Един от най-добрите начини да избегнете качването на килограми по време на празниците е да планирате храната и дейностите си предварително. Ако знаете, че ще присъствате на няколко празнични партита, направете съзнателно усилие да се храните по-леко през деня. Дайте приоритет на протеините и зеленчуците, които са засищащи, но с ниско съдържание на калории, за да предотвратите преяждането по-късно. Освен това планирайте да включите редовна физическа активност, например сутрешна разходка или тренировка, за да компенсирате допълнителните калории, които може да консумирате.

Още: При преяждане вечер - ето какво първо да направим

2. Практикувайте контрол на порциите

Контролът на порциите е от съществено значение по време на празниците, когато богатите храни и големите порции са често срещани. Вместо да натъпчете чинията си с много храна, започнете с по-малки порции и яжте бавно. Това позволява на тялото ви да регистрира пълнота, преди да сте преяли. Опитайте се да използвате по-малка чиния, която може да помогне на ума ви да се почувства задоволен с по-малко храна. Ако сте на шведска маса, първо прегледайте всички налични продукти и изберете няколко задължителни ястия, след което запълнете останалата част от чинията си с по-здравословни продукти като салати или зеленчуци на скара.

3. Останете хидратирани

Често жаждата се бърка с глад, което води до ненужно похапване. Пиенето на много вода през целия ден може да помогне да се задържи гладът и да се намали изкушението за преяждане. Стремете се да пиете чаша вода преди хранене, което може да ви помогне да се чувствате по-сити и да намалите размера на порциите. Освен това, ако консумирате алкохол, редувайте всяка напитка с чаша вода, за да останете хидратирани и да забавите консумацията на алкохол, който може да е калоричен.

Още: Ново проучване: Ето на какво се дължи постоянното чувство на глад

4. Избирайте мъдро почерпките си

Празничните лакомства са навсякъде и не е реалистично да ги избягвате напълно. Вместо това избирайте какво да си позволите. Предварително решете кои храни си заслужават да се почерпите и кои можете да пропуснете. Например, ако имате любим празничен десерт, насладете се на малка порция от него, вместо да опитвате всеки десерт на масата. Като подбирате внимателно удоволствията си, можете да задоволите желанията си, без да прекалявате.

5. Поддържайте редовни физически упражнения

Физическата активност е ключов компонент в предотвратяването на напълняването по празниците. Дори да не можете да се придържате към обичайната си тренировъчна програма, опитайте се да останете активни по друг начин. Разхождайте се след обилно хранене, участвайте в семейни спортни занимания или опитайте бърза домашна тренировка. Поддържането на активност не само изгаря калории, но и помага за справяне със стреса, който иначе може да доведе до емоционално хранене.

Още: 7 доказани начина да се научите да ядете по-малко

6. Съобразявайте се с емоционалното хранене

Празниците могат да бъдат емоционално натоварено време, което кара някои хора да се хранят по-скоро от стрес, скука или тъга, отколкото от глад. От решаващо значение е да се съобразявате с емоциите си и тяхното влияние върху хранителните ви навици. Ако установите, че посягате към храната, когато не сте гладни, отделете малко време, за да прецените чувствата си и да намерите алтернативни стратегии за справяне, като например да поемете дълбоко въздух, да поговорите с приятел или да се занимавате с дейност, която не е свързана с храната.

7. Достатъчно сън

Сънят често се пренебрегва по време на натоварения празничен сезон, но той играе важна роля в управлението на теглото. Липсата на сън може да наруши хормоните, които регулират глада и ситостта, което увеличава вероятността от преяждане. Стремете се към поне седем до осем часа качествен сън всяка нощ, за да поддържате метаболизма и хормоните на апетита в норма.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес