Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да чупите яйцата си БЕЗ остатъци на досадните черупки

02 март 2022, 16:25 часа
Реклама

Начинаещи: Разбийте яйцето на плота

Не е срамно да използвате този основен метод: готвачите в тестовата кухня го използват по подразбиране.

Как да го направим:

Представете си, че яйцето стои изправено. Средата или екваторът на яйцето, където може да носи колан, е най-слабата му точка. Искате да се насочите към тази област при чукване.

Внимателно, но здраво хванете яйцето. Удряйте го върху плота, така че страната му да стъпи право на повърхността. Бъдете спокойни и уверени. По-добре е да го ударите с едно рязко замахване, отколкото няколко леки. Множество удари могат да увеличат риска от разбиване на черупката на много малки парчета. В идеалния случай искате едно по-голямо разделяне.

Разбиването на яйцето твърде силно може да смаже черупката, което прави почти неизбежно да се окажете с черупка в яйцето си.

След като черупката се счупи, трябва да започнете да направите отвор, за да освободите яйцето. Използвайте палците си, за да натиснете навътре и да отделите черупката, след което изсипете жълтъка и белтъка от черупката в купа.

Съвет: Изпуснахте ли яйчена черупка в яйцата си?

Извадете парчетата с една от половинките на черупката вместо с пръст - черупката има тенденция да се залепва за черупка като магнит.

Защо не счупите яйцето на ръба на купа?

Повечето хора използват ръба на купата, за да разбият яйцата си. Но този метод увеличава риска от попадане на малки парчета черупка в купата. Защо? Първо (и най-очевидно), защото го разбивате точно над купата, така че ако яйцето се разбие, там ще паднат парчетата. Методът също така разкъсва тънката кожа точно под повърхността на черупката, което означава, че малките парченца няма да останат залепнали за яйцето. Когато разбиете яйцето върху равна повърхност, като плот, мембраната остава непокътната и ще ви помогне да задържите малките парчета черупка, когато я разчупите и оставите яйцето да падне в купата ви.

Съвет: Разбийте яйцата едно по едно в отделна малка чаша или купа, преди да ги добавите към останалите съставки. Това ви спестява от случайно добавяне на лоши яйца към тестото, разваляйки всичките ви съставки. Освен това улеснява изваждането на черупка, ако попадне такава.

Остатъците от храна, които могат да ви РАЗБОЛЕЯТ

Вариант 3: Ударете две яйца заедно

Това е проста физика, с която да впечатлите приятелите и семейството си. При този метод ще разбиете едно яйце, като го ударите в друго. Трикът? Другото яйце няма да се счупи.

Ето как да го направите:

Дръжте по едно яйце във всяка ръка. Потупайте яйцата заедно (отново докоснете екватора, където е най-лесно да се счупи яйцето). Едно яйце ще бъде разбито.

Както преди, използвайте пръстите си, за да разцепите черупката на яйцата, след което изсипете жълтъка и белтъка в купа.

След като разбиете всичките си яйца освен едно, разбийте последното яйце в плота.

Вариант 4: Счупване на яйце с една ръка

Искате да изглеждате като уверен готвач, достоен за праймтайм? Научете се да разбивате яйце с една ръка.

Този метод може да е най-удовлетворяващият, но не е най-лесният. Освен това има по-голяма вероятност да изпусне черупка в купата. Ако това се случи, не забравяйте да използвате една от половините на черупката си, за да извадите парчетата за по-лесно събиране.

Перфектните пикантни дяволски яйца и една тайна съставка

Ето как се прави:

Първо, дръжте яйцето в едната си ръка. Разположете пръстите си така, че палецът и показалецът ви да са от едната страна на екватора, а средният и безименният ви пръст да са от другата. Ще издърпате ръката си, за да отворите яйцето, така че това задържане е важно.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес