Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните и напитките виновни за сухата ви кожа

22 юли 2024, 09:39 часа

Студеното време на открито и сухата топлина на закрито могат да откраднат влагата от кожата ви, което води до дехидратация. И ако вече имате суха кожа поради генетични или определени здравословни проблеми, може да сте още по-уязвими към дехидратирана кожа през зимата.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да се уверите, че сте хидратирани отвътре навън, като започнете с храните и напитките, които приемате. Говорихме с експертите за ядливи съставки, които могат да направят кожата ви по-дехидратирана - и такива, които всъщност могат да помогнат на кожата ви да остане правилно хидратирана.

Как да разберете дали кожата ви е дехидратирана

Дехидратираната кожа губи еластичност, може да се лющи и може да изглежда скучна. Хидратираната кожа е гладка, еластична и отразява светлината равномерно, което излъчва онзи сияен блясък.

Поддържането на кожата ви хидратирана не само я кара да изглежда различно, но е от съществено значение за дългосрочното здраве на кожата.

Кофеин

Напитки като кафе, чайове, газирани напитки и енергийни напитки обикновено съдържат кофеин. Умерените количества кофеин (около 400 милиграма или четири чаши кафе на ден, според Администрацията по храните и лекарствата) обикновено не са свързани с дехидратация, тъй като водата в напитката често компенсира дехидратиращите ефекти.

Но ако консумирате кофеин по-късно през деня, това може да повлияе на съня ви, което може да доведе до дехидратация на кожата. (Едно проучване, установи, че консумацията на умерено количество кофеин дори шест часа преди лягане може да наруши съня ви.)

Нарушеният сън може да има значителен ефект върху здравето на кожата. Само една нощ на лош сън може видимо да се прояви върху кожата ни като намалена хидратация на кожата, компрометирана бариерна функция, ускорено стареене на кожата и тъмни кръгове под очите.

Едно проучване също установи, че хората с лошо качество на съня са имали по-голяма трансепидермална загуба на вода (водата се изпарява през кожата), което оказва влияние върху хидратацията на кожата.

Ето какво НАИСТИНА прави стресът с кожата ви

Алкохол

Алкохолът е диуретик и ви кара да губите вода чрез повече уриниране. Прекомерните количества могат да допринесат за цялостна дехидратация, включително на кожата. Пиенето на алкохол също изчерпва вашите естествени антиоксиданти, което прави кожата ви по-податлива на увреждане от неща като замърсяване и ултравиолетови лъчи. И подобно на кофеина, алкохолът може да наруши съня ви.

Няколко от нейните пациенти, които са намалили алкохола или са го елиминирали от диетите си, са забелязали видими подобрения в хидратацията, блясъка и блясъка на кожата си.

Натрий

Консумирането на твърде много сол може да накара тялото ви да изтегли вода от клетките си и да доведе до дехидратация.

Високи количества натрий често се срещат в приготвени храни като замразени храни, консервирани храни, сандвичи и закуски, както и сосове като соев сос или доматен сос. Внимаването на това колко сол ядете всеки ден може да помогне за тонуса и еластичността на кожата ви (наред с много други ползи за здравето).

Добавена захар

Ние ядем много добавени захари. Навсякъде е. Ако прекалявате, „вие всъщност увреждате процеса на възстановяване и създаване на колаген в тялото – а колагенът е от съществено значение за еластичността и здравето на кожата.

Въпреки че най-добрият източник на добавена захар може да са напитките, има и други храни, в които може да се крие добавена захар, като десерти, ядково масло, доматени сосове, хранителни блокчета, зърнени храни и хляб.

Ако има добавена захар в списъка със съставките на храната, уверете се, че е към дъното. Също така имайте предвид различните думи за захар, които могат да се появят на етикета, като декстроза, меласа, тръстикова захар, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, малтоза, нектар от агаве, захароза и захар от цвекло.

Как да успокоим раздразнена кожа след бръснене

Пържени храни

Мазните пържени храни (като пържени картофи, картофен чипс и понички) могат да повлияят негативно на кожата ни, защото причиняват възпаление, което може да бъде свързано с дехидратация.

Дехидратацията може да доведе до зачервяване и сърбеж и може да бъде свързана с кожни възпалителни състояния.

Един от начините да поддържате кожата хидратирана: „Яжте водата си“

Това, което поставяте върху кожата си и това, което пиете (и ядете) през целия ден, са критични по отношение на поддържането на кожата правилно хидратирана.

Освен питейната вода, тя каза, че е важно да се ядат храни, богати на вода, като спанак, краставици, горски плодове, пъпеши и чушки. Течността се улавя в клетките на храната и бавно се освобождава по време на храносмилателния процес за хубав, постоянен източник на хидратация.

И не забравяйте, че дори когато нямате проблеми с кожата си, консумацията на достатъчно течности през цялата година е важна за цялостното ви здраве.

Това може да повлияе на кръвната ви захар, може да повлияе на това как мислите, може да повлияе на храносмилането ви. Така че независимо дали имате суха кожа или не, ние трябва да останем правилно хидратирани.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес