Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешките, които вероятно допускате при приготвянето на яйца

14 октомври 2021, 15:58 часа
Реклама

Яйцата са ежедневен продукт, който може да се намери в диетата на почти всяко семейство. Те са основна храна за закуска, здравословен начин да започнете деня. Въпреки това, докато ги подготвят, някои хора все още правят много грешки.

10 често срещани грешки при готвене на яйца

Една от най-обичаните, обилни и вкусни закуски с много възможности за готвене. Готвенето е лесно и бързо, но също толкова и разхвърляно. Нека да разгледаме най-често срещаните грешки и да забравим за сухи, преварени и сурови бъбриви.

1. Използвате чугун

Дори ако всички останали тигани са в съдомиялната машина и няма друг избор, чугунът никога не трябва да се използва. Яйцата веднага ще залепнат и не само ще трябва да оставите половината от закуската си в тигана, но и ще я търкате за дълго време от чугунените съдове, а това също изисква много усилия.

2. Готвите на силен огън

Пърженето на яйца на силен огън е гарантиран начин да ги направите сухи и безвкусни. Загрейте тиган на среден огън, след това намалете котлона, за да добавите яйца и оставете да се пържат на средно ниско ниво. По-добре е да изчакате по-дълго, отколкото да изгорите и изсушите омлета.

3. Разбърквате яйцата в тигана

Изглежда, че това е по-удобно и по-бързо? Но всъщност по този начин смесвате белите и жълтъците лошо. Яйцата се смесват неравномерно и в омлета се появяват бели ивици. Винаги използвайте допълнителен съд, купа и бъркалка, за да смесите добре белтъците и жълтъците. 

3.Оставяте омлет на котлона

След като изключите котлона, вашият омлет ще продължи да се готви още известно време поради остатъчната топлина. Ако не искате през това време да изсъхне и да стане безвкусен, незабавно го прехвърлете в чиния и покрийте с фолио, за да не изстине. 

Варени яйца

В основата на много ястия, без които никоя кухня в света не може. Оказва се, че за да сварите правилно яйце, трябва да знаете и някои тънкости. 

- Не слагайте яйца във вряща вода

Повечето от нас са запознати с това правило, но нека го припомним отново. Когато яйцата от хладилника попаднат във вряща вода, те се напукват. Следователно правилната последователност е следната: измийте яйцата, поставете ги внимателно на дъното на тенджерата и напълнете със студена вода.

- Яйцата не трябва да се варят през цялото време

Не знаете ли откъде идват сивите жълтъци? Казват, че яйцата са преварени. За да предотвратите това, намалете котлона веднага щом водата заври и оставете да къкри още 5 минути, ако искате твърдо сварено яйце, и около 2-3 минути, ако искате леко сварено.

- Яйцата не трябва да се белят, преди да се охладят

Докато яйцето се охлажда, то се отделя от черупката. Не си струва да обелвате яйцата незабавно, в противен случай половината от протеина ще залепне за черупката.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес