Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горещите летни дни са опасни за домашните любимци. Как да ги предпазите от тях ?

11 юли 2023, 20:53 часа
Реклама

Лятото вече е в разгара си е навън времето е доста горещо. А колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат редовно. Няколко съвета как да помогнете на животните си да изкарат по-приятно горещите летни дни:

КУЧЕТА

• През лятото асфалтът се нагорещява доста и това може да създаде дискомфорт на кучето ви и дори да изгори неговите лапи. Затова разхождайте домашния си любимец рано сутрин и късно вечер и избирайте по-сенчести места. Малките кученца може да ги носите на ръце, докато стигнете подходящо място за разходка – сянка или тревиста площ. Ако случайно кучето ви си изгори лапите, свържете се с вашия ветеринар, за да ви препоръча подходящ крем, който да облекчи болката и да помогне за по-бързото зарастване на раните.

Човешките храни, които може да давате на кучето си без угризения

• Когато навън е горещо и слънчево, трябва да внимавате за здравето на вашия домашен любимец. Освен сърдечно-съдови проблеми, които могат да доведат до топлинен удар, кучетата са изложени и на риск от слънчево изгаряне на места, където нямат козина – носа, ушите, тестисите и др. Затова, ако разходката ви ще бъде дълга – намажете ги със слънцезащитен крем, който измийте веднага, след като се приберете у дома, за да не го оближат.

• Редовният прием на вода е важен за здравето на вашето куче. Когато сте навън, винаги носете вода за домашния си любимец и му я предлагайте от време на време. Правете почивки редовно, особено ако кучето ви е по-възрастно.

• При пътуване с автомобил е важно в купето да е приятно хладно, затова използвайте климатик. Ако нямате такъв, по-добре не пътувайте през деня, когато навън е горещо. В НИКАКЪВ случай не оставяйте кучето си в колата само, дори за няколко минути, защото температурата в купето може бързо да се повиши и да достигне 60 градуса и дори повече. Дори автомобилът да е на сянка, той пак се нагрява бързо и това може да се превърне в смъртоносен капан за вашето куче.

• Ако кучето ви обича да тича, нека разходките му бъдат рано сутрин и късно вечер, когато градусите навън не са толкова високи.

КОТКИ

• Котките трябва винаги да имат достъп до хладка прясна вода.

• През горещите летни дни и нощи котките сами търсят сенчести места у дома. Въпреки това, ако забележите, че котката ви се препича на слънце, по-добре я преместете, защото може да прегрее и да получи слънчев или топлинен удар.

Защо кучетата лаят само определени хора?

• В никакъв случай не оставяйте остатъци от храна в купичката на вашата котка, защото тя ще се развали бързо и може да ѝ създаде сериозни стомашни проблеми.

ПТИЦИ

• Ежедневно подменяйте водата във ваните за къпане и в бутилките за пиене на вода на вашите птици, за да избегнете развитието на бактерии.

• Птиците, които се отглеждат у дома, трябва да се държат далеч от пряка слънчева светлина и да не се изнасят на балкона, когато температурата навън е висока.

• Клетките за птици трябва да се намират далеч от слънцето и от течение.

ДРЕБНИ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

• Животните, които се отглеждат в заграждения на открито, трябва да имат сенчести места, където могат да се скрият от слънцето.

• Дребните домашни любимци винаги трябва да имат достъп до хладка питейна вода.

 

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес