Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кои са най-честите грешки при мерене на кръвно

25 юни 2021, 16:45 часа
Реклама

Стойностите на систолното и диасистолното артериално кръвно налягане се приемат за индикатор, доколко са възникнали проблеми, свързани с функционирането на сърдечно-съдовата система. Несъмнено е от значение, то да се измерва много по-често, отколкото това се прави в лекарските кабинети. Освен това, измереното от личния лекар кръвно налягане е моментното, което съвсем не означава, че е постоянно поддържаното.

Апаратите за кръвно налягане за домашно ползване обикновено са с маншет за ръка или за китка и тяхното ползване изглежда елементарно. Но дали това е вярно? По-долу са дадени възможните грешки при измерването на кръвното налягане в домашни условия. Те са недопустими, защото въвеждат пациентите и лекарите в заблуждение, водещо до неправилно поставени диагнози и предписването на неподходящи или/и неточно дозирани лекарства.

Грешка 1. Измерване на „грешната ръка“

Принципно, кръвното налягане може да се мери както на лявата, така и на дясната ръка, като стойностите могат да се различават с 20 и повече мм Hg стълб. Ето защо е желателно измерване и на двете ръце, като за меродавно да се считат усреднените стойности от двете измервания. При значителни разлики обаче, е подходящо контролните измервания да се осъществяват на ръката, където се фиксират по-високите стойностите на систолното или/и диасистолното налягане.

Грешка 2. Разхлабен маншет

Ако маншетът не е достатъчно пристегнат към надлакътната част на ръката, респективно към китката, то измерваните стойности ще бъдат по-високи от действителните.

Грешка 3. Твърде пристегнат маншет

В този случай, горната стойност за систолното налягане е нереално ниска, докато долната стойност за диастолното налягане – нереалистично висока.

Грешка 4. Ръка, притисната от навит ръкав на дреха

Ако ръкава на ръката, където налягането се измерва, е тесен и я притиска при навиването му нагоре, то получените стойности са грешни; дрехите с дълги ръкави да се свалят напълно, което не се отнася до тънки блузи.

Грешка 5. Ръката с маншета се държи на неправилно място

По време на измерването маншетът трябва да е на нивото на сърцето; ако ръката е по-високо поставена, то измерваните стойности са нереално ниски, а ако маншонът е под нивото на сърцето – те са твърде високи.

Грешка 6. Измерване на кръвното налягане непосредствено след хранене

В този случай кръвният поток към храносмилателната система се увеличава значително, което води до нереално ниски стойности и за двете граници; трябва да се изчака поне час след храненето.

Грешка 7. Консумиран е алкохол, чай или кафе

Приемът на алкохолни напитки разширява кръвоносните съдове и кръвното налягане спада, но скоро след това се повишава. От друга страна, чаят и кафето повишават кръвното налягане.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес