Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво се случва с тялото, ако не ядете нищо цяла седмица

02 юли 2024, 10:00 часа
Реклама

Да не се храниш една седмица е екстремна форма на гладуване, която оказва значително влияние върху организма. Човешкият организъм е забележително приспособим и може да преживее продължителни периоди без храна, но това не минава без физиологични и психологически последствия.

Първоначални дни: Изчерпване на гликогена и кетоза

През първите 24-48 часа от гладуването организмът използва за енергия складирания гликоген в черния дроб и мускулите. Гликогенът, който е вид складиран въглехидрат, бързо се изчерпва. С намаляването на запасите от гликоген организмът започва да разгражда мазнините за енергия, като навлиза в метаболитно състояние, известно като кетоза. В кетоза черният дроб превръща мастните киселини в кетони, които служат като алтернативен източник на гориво за мозъка и други органи.

Метаболитни промени и енергийни нива

По време на кетоза енергийните нива първоначално могат да се чувстват стабилни поради наличието на кетони. С напредването на дните обаче липсата на калориен прием може да доведе до забележим спад на енергията, което прави физическата активност и умствените задачи по-трудни. Организмът намалява скоростта на метаболизма си, за да пести енергия, което може да доведе до усещане за летаргия и студенина, тъй като процесите в тялото се забавят.

Яжте всичко и отслабвайте: какво трябва да знаете за интервалното гладуване

Разграждане на мускулите и използване на протеините

На третия или четвъртия ден организмът започва да пести протеини, като разгражда по-малко мускулна тъкан, отколкото в началото. Въпреки това някои мускулни протеини все още се използват за глюконеогенеза - процес, при който се генерира глюкоза от невъглехидратни източници, за да се поддържа нивото на кръвната захар. Това може да доведе до мускулна слабост и намаляване на мускулната маса.

Хормонален и електролитен дисбаланс

Продължителното гладуване оказва влияние върху различни хормони, включително инсулин, глюкагон и кортизол. Нивата на инсулина спадат, а на глюкагона се увеличават, което насърчава разграждането на мазнините. Нивата на кортизол могат да се повишат, което може да допринесе за разграждането на мускулите и да повлияе на настроението и нивата на стрес. Поради липсата на прием на хранителни вещества може да възникне електролитен дисбаланс, особено ниски нива на натрий, калий и магнезий. Тези дисбаланси могат да доведат до симптоми като замайване, сърцебиене и мускулни крампи.

Яжте всичко и отслабнете: какво трябва да знаете за периодичното гладуване

Потискане на имунната система и оздравяване

Една седмица без храна може да отслаби имунната система. Протеините и различните микроелементи са от съществено значение за производството на имунни клетки и антитела. Без адекватно хранене способността на организма да се бори с инфекциите намалява. Оздравителните процеси също се забавят и зарастването на рани може да отнеме повече време.

Психологически последици

Психологическите последици от липсата на храна в продължение на една седмица могат да бъдат дълбоки. Първоначалното чувство на глад може да отшуми, когато организмът се адаптира, но често се наблюдават умствена умора, раздразнителност и трудности с концентрацията. Зависимостта на мозъка от глюкозата за оптималното му функциониране означава, че когнитивните способности могат да бъдат нарушени, което се отразява на вземането на решения, паметта и емоционалната регулация.

Потенциални рискове и медицински надзор

Въпреки че някои хора се подлагат на продължително гладуване с религиозна цел, за детоксикация или за отслабване, от решаващо значение е да се разберат свързаните с това рискове. Тежката дехидратация, електролитният дисбаланс и недостигът на хранителни вещества могат да имат сериозни последици за здравето. Препоръчва се медицинско наблюдение за всеки, който обмисля продължително гладуване, особено за тези с вече съществуващи здравословни проблеми.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес