Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Етерични масла в банята – как да ги използвате правилно?

05 юни 2022, 14:45 часа
Реклама

Етеричните масла, използвани при вземане на вана или душ, имат двоен ефект: действат благоприятно върху кожата на тялото, а също така имат ароматерапевтичен ефект. С помощта на етеричните масла ще премахнете стреса, ще успокоите кожата, ще получите хидратация, мекота и ще възстановите вътрешната хармония. Всичко, от което се нуждаете, е да изберете и използвате правилно етеричните масла. 

Вана с етерични масла

Използвайте етерични релаксиращи масла за баня за предпочитане вечер. Предварително подгответе банята: погрижете се за меко осветление, осигурете по-топла температура, банята трябва да е чиста и приятна. Специална надуваема възглавница за баня също няма да навреди - така ще ви е по-удобно да лежите в нея. За да приготвите успокояваща терапевтична вана, разтворете морска сол в топла вода, най-добре с температура между 35 и 37 °C: След това смесете етерично масло 8-10 капки с базово/ зехтин, жожоба или бадемово масло/ и изсипете във ваната. Релаксирайте за около 20 минути. Подсушете тялото с кърпа и нанесете овлажняващ лосион, за да съхраните влагата. Веднага след като излезете от ваната, попийте кожата си с кърпа, но така, че да остане влажна.

6 етерични масла, които ще ви помогнат да заспите за 5 минути

Душ с етерични масла

Душът с етерични масла е ефективна и приятна процедура. Започнете с 3-5 капки, за да изключите възможността за отрицателна реакция. Разтрийте върху кожата на тялото отдолу нагоре. Внимателно разпределете всяка капка от етеричното масло с масажиращи движения. 

След това изплакнете.

Кои са най-добрите етерични масла за използване под душа или във ваната?

Лавандула. Това е идеалното етерично масло – безопасно, релаксиращо и недразнещо кожата.

Лайка. Ароматът намалява стреса и успокоява кожата.

Салвия. Има релаксиращ и подхранващ ефект. Не причинява дразнене.

Евкалипт. Етеричното масло от евкалипт е нежно към кожата и има силен антивирусен ефект.

Здравец. Отличава се с подхранващи кожата свойства, подобрява настроението, отпуска.

Етерични масла против бръчки и кожни проблеми

Смърч. Това етерично масло тонизира и е идеално при настинки. Има страхотен ефект върху белите дробове и в същото време е много нежен към кожата, като я омекотява. Направете тест върху кожата преди употреба.

Чаено дърво. Това е отличен дезинфектант за кожата, справя се с възпаления и не провокира дразнене.

Важни правила за използване

Започнете да използвате етерични масла във ваната и под душа постепенно, като тествате всяко етерично масло върху кожата (на сгъвката на лакътя или коляното), за да сте сигурни, че не предизвиква дразнене. Започнете с 3-4 капки и всеки път добавяйте още 1-2 капки, но внимавайте да не прекалите. Ако почувствате дискомфорт като замаяност или главоболие, не използвайте повече това етерично масло.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес