Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенни вируси и настинки: Преборете ги с помощта на тези витамини

25 септември 2024, 10:49 часа

През по-студените месеци, когато температурите падат, много хора започват да боледуват поради нисък имунитет. Въпреки че настинката е по-скоро неудобство, отколкото сериозно заболяване, най-доброто нещо, което можете да направите е превенцията.

Още: Яжте лешници всеки ден и вижте какво ще се случи с холестерола ви

Всичко започва от вашата кухня

Хранителен режим, който се основава на консумация на нискокиселинни и алкални растителни храни, ще ви помогне да спечелите енергия, да отслабнете и да намалите нивата на възпаление в тялото си. За да ви помогнем, ви предлагаме пълен списък с най-добрите видове храни, които ви помагат да се предпазите от настинки.

  • Храни, богати на витамин А

Витамин А играе важна роля в борбата с инфекциите. Отлични източници на витамин А са храни като сладки картофи, моркови и тиква. Освен това зеленчуци като спанак и броколи съдържат значителни количества витамин А.

Броколите са богати на хранителни вещества, особено сулфорафан и изотиоцианат, две съединения, които са показали противоракови и имуностимулиращи свойства. Броколите също съдържат антиоксиданти, като глюкорафанин, които помагат на тялото да се бори с болестите.

  • Храни, богати на витамин С

Витамин С служи като антиоксидант и стимулира производството на имунни клетки. Някои от храните с високо съдържание на витамин С са чушки, броколи, цитрусови плодове и горски плодове.

  • Храни, богати на витамин D

Витамин D играе важна роля в имунната функция, но неговият дефицит е много често срещан. За да задоволите нуждите си от витамин D, консумирайте рибни продукти като сьомга и риба тон.

  • Храни, богати на витамин Е

Витамин Е е друг антиоксидант, който помага за регулиране на имунната система. Ядки, семена и масла като бадеми, лешници, слънчогледово масло и слънчогледови семки осигуряват добро количество витамин Е.

  • Храни, богати на цинк

Цинкът е минерал, необходим за развитието и функционирането на имунните клетки. Ако сте любител на морски дарове, имате късмет, защото стридите съдържат повече цинк от всяка друга храна. Раците и омарите също са добри източници на цинк.

  • Авокадо

Авокадото има високо съдържание на витамини А, С и Е. Тези витамини служат и като антиоксиданти, които укрепват и защитават вашия имунитет.

Още: Комбинация от 3 съставки за цялостно прочистване на черния дроб

  • Целина

Тъй като целината съдържа предимно вода, тя е много хидратираща. Съдържа обаче минерали и много разтворими и неразтворими фибри, които спомагат за неутрализирането на киселини и токсини. Целината съдържа и противовъзпалителни средства, които помагат за намаляване на риска от инфекции и различни заболявания.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес