Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добър или лош е захаринът?

18 август 2024, 13:22 часа

Повечето здравни власти са съгласни, че захаринът е безопасен за консумация от човека. И заместването на захарта с изкуствени подсладители като захарин може да има някои ползи за загуба на тегло.

Захаринът е един от най-старите изкуствени подсладители на пазара. Всъщност той се използва за подслаждане на храни и напитки повече от 100 години.

Въпреки това, едва през 60-те и 70-те години той става популярен като заместител на захарта.

Някои казват, че заместването на захарта със захарин е от полза за загуба на тегло, диабет и здраве на зъбите.

Други са скептични относно безопасността на всички изкуствени подсладители, включително този.

Тази статия разглежда подробно захарина, за да определи дали е добър или лош за вашето здраве.

Какво е захарин

Захаринът е нехранителен или изкуствен подсладител.

Произвежда се в лаборатория чрез окисляване на химикалите о-толуен сулфонамид или фталов анхидрид. Изглежда като бял, кристален прах.

Захаринът обикновено се използва като заместител на захарта, тъй като не съдържа калории или въглехидрати. Хората не могат да разграждат захарина, така че той напуска тялото ви непроменен.

Тя е около 300-400 пъти по-сладка от обикновената захар, така че ви трябва само малко количество, за да получите сладък вкус.

Въпреки това може да има неприятен, горчив послевкус. Ето защо захаринът често се смесва с други ниско или нулево калорични подсладители.

Например захаринът понякога се комбинира с аспартам, друг нискокалоричен подсладител, често срещан в газираните диетични напитки.

Производителите на храни често използват захарин, защото е доста стабилен и има дълъг срок на годност. Безопасно е за консумация дори след години на съхранение.

В допълнение към газираните диетични напитки, захаринът се използва за подслаждане на нискокалорични бонбони, конфитюри, желета и бисквити. Използва се и в много лекарства.

Захаринът може да се използва подобно на трапезната захар за поръсване върху храни, като зърнени храни или плодове, или да се използва като заместител на захарта в кафе или при печене.

Хранителни източници на захарин

Захаринът се намира в голямо разнообразие от диетични храни и напитки. Използва се и като трапезен подсладител.

Захаринът се предлага под формата на гранули или течна форма, като една порция осигурява сладост, сравнима с две чаени лъжички захар.

Поради забраната на захарина през 70-те години, много производители на диетични напитки преминаха към аспартам като подсладител и продължават да го използват днес.

Захаринът често се използва в печива, конфитюри, желета, дъвки, консервирани плодове, бонбони, топинги за десерти и дресинги за салати.

Може да се намери и в козметични продукти, включително паста за зъби и вода за уста. Освен това, това е често срещана съставка в лекарства, витамини и фармацевтични продукти.

В Европейския съюз захаринът, който е добавен към храни или напитки, може да бъде идентифициран като E954 на етикета за хранителни стойности.

Помощ! Не мога без захар: Как да ограничите приема на захар и да подобрите здравето си?

Колко можете да ядете

FDA е определила приемливия дневен прием (ADI) на захарин на 5 mg на kg  телесно тегло.

Това означава, че ако тежите 70 кг, можете да консумирате 350 mg на ден.

За да поставите това в перспектива, можете да консумирате 3,7, 12-унции кутии диетична сода дневно - почти 10 порции захарин.

Захаринът може да има леки ползи за загуба на тегло

Замяната на захарта с нискокалоричен подсладител може да помогне за загуба на тегло и да предпази от затлъстяване.

Това е така, защото ви позволява да консумирате храните и напитките, които харесвате, с по-малко калории.

Кои са здравословните алтернативи на захарта?

В зависимост от рецептата, захаринът може да замени 50–100% от захарта в определени хранителни продукти, без значително да компрометира вкуса или текстурата.

Въпреки това, някои проучвания показват, че консумацията на изкуствени подсладители като захарин може да увеличи глада, приема на храна и наддаването на тегло.

Захаринът изглежда като цяло безопасен за консумация и приемлива алтернатива на захарта.

Може дори да помогне за намаляване на кариесите и да помогне за загуба на тегло, макар и съвсем леко.

Всички свързани ползи обаче не се дължат на самия подсладител, а по-скоро на намаляването или избягването на захарта.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес