Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали наистина са вредни за здравето тефлоновите повърхности за готвене

22 август 2021, 09:36 часа

Незалепващите съдове, или така наречените тефлонови, са едни от най-предпочитаните и използваните домакински съдове. Те са по-лесни за поддръжка и при готвене, но сигурни ли сме, че не са вредни за здравето ни? Нека разберем:

Какво представлява тефлонът?

Всъщност това е съединението политетрафлуоретилен, но за търговски цели се използва наименованието тефлон. Освен в домакинството, той се използва и при производството на опаковки за продукти, дрехи и при сфери от промишлеността.

Вредят ли наистина тефлоновите съдове?

Все още няма окончателни доказателства, които да дадат отговор на този въпрос. Съществуват както противоречиви и отричащи тефлона мнения, така и такива, подкрепящи употребата на тефлонови съдове. Представяме ви част от тях.

По какъв начин е опасен тефлонът?

При награвяне, съединението отделя токсични вещества. Затова когато се готви с тефлонови съдове, покритието на тигана започва да се разпада и вредните вещества попадат в храната и въздуха. Такъв тип съдове отделят и частици, които са вредни за белия дроб и могат да доведат до увреждането му.

Друг повод за притеснение е, че тефлонът има в състава си и перфлуороктанова киселина, която се свързва с онкологични заболявания, диабет, наднормено тегло и дори импотентност. Но тази киселина не се среща само в политетрафлуоретилена и не може да обвиняваме домакинските съдове за основен причинител на тези заболявания.

Отделянето на вредните газове при награвянето на тефлона е опасно за дихателната система и като цяло – за целия организъм, тъй като се отделят повече от 6 различни токсични газа. Затова трябва да сме информирани относно съдовете, които използваме в домакинството си, защото нещо на пръв поглед безобидно, може да се окаже изключително опасно за здравето на цялото семейство.

А какви са ползите от него?

Хората продължават да използват тефлонови съдове заради по-големия комфорт при употребата му. Има проучвания, които доказват, че ако ползваме правилно тефлонов съд, той няма да ни навреди по никакъв начин. В превод това значи, че не трябва да се нагрява до прекалено високи градуси и да се избере такъв съд, който е качествен и има дебело покритие, което да не се излюпи.

Когато става въпрос за продукт, който ще се ползва дълго време в домакинството ни, не трябва да отдаваме важност на цената – на първо място гледаме качеството. По този начин ще си спестим много главоболия, а в замяна ще получим продукт, който е с дълъг експлоатационен период и добро качество. Ако изберем по-евтин и некачествен вариант, ще ни се налага честа смяна, както и по-значимото – тук съществува опасността да се появят токсичните свойства на тефлонът. Избирайте внимателно съдовете си и залагайте на доказали се марки.

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес