Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боб Дилън получи Нобелова награда за литература

13 октомври 2016, 14:13 часа
Реклама

Певецът, музикант и поет Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература. Това съобщиха преди минути от комитета, присъждащ отличията.

Дилън е награден за "заради това, че създаде нов поетичен начин на изразяване в рамките на великата американска музикална традиция“, гласи официалното съобщение.

Боб Дилън е роден на 24 май 1941 г. в Дулут, Минесота, САЩ. Израства в семейство от средната класа. Като тийнейджър свири в различни групи, особено харесва американска фолк музика и блус.

Мести се в Ню Йорк през 1961 г. и започва да свири по клубове и кафенета. След време среща продуцента Джон Хамънд, с когото подписва договор за първия си албум, наречен "Боб Дилън". В следващите години не спира да прави нови песни и постига голям успех. Създава Oh Mercy (1989), Time Out of Mind (1997), Modern Times (2006) и др. 

В много от текствете на песните му се засягат социални теми, както и религиозни и политически. Дилън е определян като изключително разнолик артист - освен че пее и пише, той рисува и се е изявявал като актьор.

През 2004 г. той публикува автобиографията си Chronicles, в която описва спомени от ранните си години в Ню Йорк.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес