Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бенките в тази част на тялото са най-опасни

06 септември 2021, 15:16 часа
Реклама

Бенките и рождените белези по тялото ни определено привличат вниманието на другите, особено ако са големи по размер. В някои случаи те дори могат да се превърнат в визитна картичка на човек.

Езотериците ги свързват с мистични знаци. Но според официалната медицина появата на подобни образувания, наречени още ​​невуси, се дължи на съвсем различни начини.

Те могат да изчезнат или да станат по-слабо изразени с течение на времето. Появата им най-често е причинена от нарушение на пигментацията на кожата или е свързана с нетипично разположение на кръвоносните съдове.

 В повечето случаи бенките с различни размери и местоположения са безопасни. Но понякога наличието им може да причини усложнения. В случая значение има върху коя част на тялото се намират.

Според дерматолози най-голяма опасност представляват пигментните образувания, появили се през живота. Бенките по тялото от раждането рядко причиняват проблеми. 

Но и в двата случая експертите са единодушни, че ако периодично се докосват / нараняват невуси, те може да се превърнат в рисков фактор за развитието на патологичен (злокачествен) процес. 

Хората с бенки, разположени по лицето, по шията, в зоната на деколтето също попадат в рисковата група, тъй като през топлия сезон откритите части на тялото са изложени на UV лъчение. Това значително увеличава риска от развитие на меланом. 

Използването на лепенки за прикриване на бенките е изпълнено с още по-голяма опасност (тъй като създава парников ефект).

Ако сте наясно в коя част от тялото бенките могат да бъдат потенциално опасни, ще внимавате повече и ще направите всичко възможно да ги предпазите от дразнене. Освен това не забравяйте за слънцезащитните продукти преди излагане на слънце.

В случай, че забележите някакви промени, не отлагайте посещението при дерматолог.

Бенките, разположени в скалпа на косата, подмишниците и интимната зона също представляват опасност.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес