Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 факта, които ще променят начина ви на мислене за храненето

02 октомври 2024, 11:30 часа

Учените непрекъснато изследват въздействието на различните храни върху организма ни. А обикновените хора често безусловно вярват в митове, но не познават простата налична информация. Тя обаче може да промени хранителните ни навици или да ни накара да преосмислим начина си на хранене. Ето 8 факта, които ще променят мисленето ви, относно храненето.

1. Замразените плодове са също толкова добри, колкото и пресните

По някаква причина много от нас вярват, че пресните плодове губят хранителните си вещества и витамини при замразяване, но всъщност те запазват почти 100% от хранителните си свойства. Така че спокойно можете да замразите плодове и ягоди за зимата, за да си осигурите витамини през студения сезон.

Още: 6 храни, които стават по-здравословни след термична обработка

2. Вегетарианците трябва да четат внимателно състава на виното

Някои напитки съдържат казеин или желатин, които са компоненти от животински произход. Много производители използват животински протеини, за да усъвършенстват продуктите си, така че ако сте се отказали от животински продукти, трябва да подхождате внимателно към избора си на вино.

3. Качеството на храната, която консумирате, влияе върху умствените ви способности

До този извод са стигнали австралийски учени, чиито изследвания показват, че постоянното лошо хранене води до забележимо намаляване на мозъчната активност. А сладките газирани напитки могат да доведат до болестта на Алцхаймер.

Още: Какво е перфектното съотношение боб-вода при варене?

4. Преработената храна не означава, че е лоша

Особено при месните продукти, на етикета често можете да видите фразата „преработена храна“. В повечето хора това поражда страхове и представи, че продуктът не е пресен или е вреден за организма. Всъщност това е само един от начините за удължаване на срока на годност на продукта - също като осоляването или опушването. И това не винаги означава, че продуктът е с лошо качество.

5. Медът е единственият продукт в света, който изобщо няма срок на годност

Затова не изхвърляйте буркан с мед, защото не е известно колко време е стоял на рафта - освен в някои случаи, можете да сте сигурни, че не е развален и е запазил всички полезни свойства. Как правилно да изберете мед, прочетете тук.

Още: Как да разпознаете качественото пилешко месо

6. Консервираната риба не е полезна за вас

Неприятен факт за тези, които спазват здравословен хранителен режим и са използвали рибни консерви като бюджетен вариант за източник на мастни киселини и Омега-3. Съвременните методи за консервиране на риба не запазват полезните вещества в нея и тя се превръща в абсолютно безполезен хранителен продукт. Така че, ако сте решили да се храните правилно и с ползи за здравето - ще трябва да харчите за обикновена риба.

7. По време на готвене алкохолът се изпарява

В това погрешно схващане вярват почти всички, дори и най-опитните готвачи. Но в действителност, изгаряйки алкохола в тиган, варейки го с плодове или добавяйки го към печива, вие консумирате същия алкохол, който сте добавили към ястието. Дори и при най-внимателното готвене ще се изпарят максимум 25% и е просто невъзможно да се направи ястие напълно „без алкохол“.

8. Пилешките гърди и яйчните белтъци не са лидери по отношение на протеините, както е прието да се смята сред почитателите на здравословното хранене.

Всъщност те дори не влизат в челната тройка, която се състои от пуйка, риба и сирене. Затова е препоръчително да включите тези храни в диетата си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес