Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 трика, с които ще запазите храната свежа в хладилника по-дълго

15 август 2024, 19:00 часа

Жалко е, когато домати, моркови или зеленчуци се развалят след няколко дни. Понякога трябва да изхвърлите много скъпи продукти. Въпреки това, ако следвате съветите на експертите, зеленчуците и плодовете ще останат свежи за дълго време.

Храната в хладилника може да стане мека, да развие неприятна миризма и да плесеняса. В този случай трябва да се изхвърли. Не трябва да се опитвате да отстранявате разваления горен слой или да отрязвате мухлясалата част от хляба: спорите на мухъла най-вероятно вече са се разпространили из целия продукт.

Няколко фактора влияят върху това колко бързо се разваля храната: температура, светлина, въздух и време за съхранение. Ако вземете предвид всички нюанси, можете да запазите зеленчуците и плодовете свежи много по-дълго.

Първо, трябва постоянно да поддържате чистота: редовно избърсвайте вътрешността на хладилника със сапунена вода. Също така, ограничете количеството храна на рафтовете и в чекмеджетата, за да позволите на въздуха да циркулира. Няма нужда да ги подреждате един върху друг.

Кои храни никога не трябва да се държат в хладилник?

Ето най-важните от тях

·       Измийте листните зеленчуци. Така те ще останат свежи за по-дълго, ако ги изплакнете с хладка вода, преди да ги приберете в хладилника. Не забравяйте да премахнете всички увехнали или обезцветени листа.

·       Дръжте пресните подправки във вода. Това правило работи за магданоз, копър, кориандър, мента. Що се отнася до босилека, той обича повече топлината, така че може да се съхранява в кухнята, но за останалите подправки е по-добре те да бъдат съхранявани в хладилник.

·       Замразете джинджифила. Коренът на това растение може да се съхранява в хладилник няколко седмици. Но ако искате да го запазите за по-дълго, тогава го нарежете или настържете, сложете го в плик и го сложете във фризера. Основното правилно е, че въздухът не трябва да попада в контейнера за съхранение.

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

·       Съхранявайте краставиците и доматите правилно. Някои зеленчуци и плодове са чувствителни към етилен - газ, който помага на плодовете да узреят. Произвежда се от ябълки, пъпеш, авокадо, круша, домат, пипер и банан. Следователно, доматите и краставиците трябва да се съхраняват отделно. В допълнение към краставицата, други храни също са чувствителни към етилен: манго, аспержи, праскови, лук, патладжан и грозде.

·       Нарежете морковите. Върховете на този зеленчук изсмукват хранителни вещества от цялата коренова култура. Следователно зелените върхове трябва да бъдат отрязани преди съхранение.

·       Оставете лука да диша. За да запазите този зеленчук по-дълго, той се нуждае от добра циркулация на въздуха. Затова не го поставяйте в торба. Съхранявайте лука на сухо място и се уверете, че наблизо няма много храна.

·       Съхранявайте гъбите в хартиен плик. Този продукт обича да е на хладно и сухо. Затова извадете гъбите от пластмасовата опаковка и ги поставете в хартиен плик. Това ще ги запази свежи за една седмица. Изплакнете гъбите с хладка вода преди готвене.

Кои храни никога не трябва да се държат в хладилник

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес