Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 съвета за здрав черен дроб

06 март 2022, 14:55 часа

Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло. Той има важна функция да го пречиства от токсини и различни медикаменти. Също така, отговоря и за хормоните, разпределянето на веществата в кръвта, нивата на холестерола и захарта, както и нейното освобождаване, когато ни трябва. Затова е добре да се грижите за него и да бъде в добра форма, за да бъдете и вие здрави.

Грижете се за теглото си

Хората, които страдат от затлъстяване, имат склонност към омазняване на черния дроб. Дори да сте с няколко килограма отгоре, има сериозен риск на натрупване на мазнини в тази област. Не оставяйте килограмите да се трупат, а влезте в нормалните граници за теглото и възрастта си.

Хранете се балансирано

От менюто си изключете всички „бели“ убийци. Това са бялото брашно, захар и ориз. Заменете ги с пълнозърнестите им еквиваленти. Включете повече фибри в менюто си, риба, плодове и зеленчуци. Не забравяйте и да приемете повече течности, като най-важна е водата.

Физическа активност

Дори да не сте от хората, които са активни и всеки ден да са във фитнеса, то е добре да запазите относителна физическа активност. По този начин ще намалите триглицеридите в кръвта, а и ще сведете омазняването на челния дроб до минимум. Също така, различни показатели като нивата на кръвната захар ще се подобрят, а и ще се чувствате по-бодри и пълни с енергия.

Избягвайте токсините в кръвта

Това е много трудна задача, но се опитайте да го направите. Ако имате различни ароматизатори у дома, то ги махнете. Избирайте ароматни свещи само от чист пчелен восък – другите са токсични. Винаги носете маска, когато работите с битова химия. Ако сте непушач, то не стойте, където има пушачи и не позволявайте да се пуши в дома или колата ви.

Консумирайте с мярка алкохол

Той най-много вреди на черния дроб. Ако не искате да се откажете напълно от него, то го консумирайте с мярка. Намалете и честотата на приема му.

Спазвайте добра хигиена

Вече все повече се говори за това и е важно да я спазвате. Винаги мийте ръцете си след посещение на тоалетната или при смяна на бебешки памперс. Не пипайте нищо друго, докато се храните, ако не сте напълно сигурни, че е чисто.

Внимавайте как отслабвате

Много хора са склонни да отслабват с помощта на лекарства или драстични диети. Всяка една промяна влияе на черния дроб, особено приемът на лекарства. По-добре не приемайте такива за отслабване, ако не са ви изписани от лекар.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес