Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 прости хранителни навика, които свалят холестерола

19 септември 2024, 08:04 часа

Ако промените малко диетата си, рискът от развитие на опасни плаки ще намалее, както и вероятността от инсулт или инфаркт. И не е нужно да се отказвате от любимите си сладки, казват експертите.

Натрупвайки се в кръвоносните съдове, "лошият" холестерол (липопротеини с ниска плътност) нарушава притока на кръв, което често води до смърт. В същото време, много хора може дори да не осъзнават, че имат опасни плаки в кръвоносните си съдове. До лекарите достигат, когато състоянието стане критично.

За да се предпазите от висок холестерол, е важно да се откажете от лошите навици, да не забравяте за физическата активност и да наблюдавате диетата си. Говорейки за последното, не е необходимо да се отказвате от любимите си сладкиши и торти. Най-важното, помнете умереността. За да сте сигурни, че тялото ви получава възможно най-много хранителни вещества, въведете няколко прости хранителни навика в живота си.

Още: Учени твърдят, че високият холестерол уврежда костите: Ето какво трябва да ядете

Яжте повече растителни храни. Краставиците, доматите, ябълките, билките и други подобни продукти нямат мазнини, но имат много фибри, витамини, минерали и вода. Всичко това помага на тялото да се справи с натоварването, което възниква след консумация на солени и мазни храни.

За закуска предпочитайте овесена каша. Тази каша е богата на разтворими фибри и помага за понижаване на нивата на лошия холестерол чрез регулиране на усвояването на восъчната субстанция от кръвния поток. И тази опция също ще бъде полезна за фигурата.

Заменете белия хляб с пълнозърнест. Първото има много калории, плюс може да има добавена захар. Що се отнася до втория вариант, той е много по-полезен: насища и не уврежда кръвоносните съдове.

Яжте по-често варива. Нахут, грах, леща - всичко това може да се счита за отлична гарнитура или добавка към супа и салата. Тези храни съдържат много протеини, както и други хранителни вещества, които са полезни за понижаване на нивата на холестерола.

Още: Лекар: Това е най-добрата храна за дебелото черво, захарта и холестерола

Следвайте "Принципа на петте". В идеалния случай човек трябва да яде пет порции плодове и зеленчуци на ден. Например, това могат да бъдат моркови, краставици, ябълки, банани и домати. Тялото ви определено ще ви благодари за това.

Обърнете внимание на соята. Тофу е най-известният соев продукт. Важно е да изберете възможно най-твърдото, тъй като има по-високо съдържание на протеини и други полезни вещества.

Похапвайте ядки. Учените отдавна са доказали, че различните сортове ядки помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Затова се старайте да ядете по една шепа ядки на ден – бразилски орехи, бадеми, кашу, орехи и шамфъстък.

Зеленият чай е идеална напитка за тези, които следят здравето на кръвоносните си съдове. Учените са установили, че буквално две чаши на ден ще ви помогнат да подобрите здравето си. Напитката е полезна благодарение на катехините, които стимулират извеждането на холестерола от тялото и предотвратяват образуването на плаки.

Още: Лекар: В тази храна има повече холестерол от свинското месо

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес