Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неприятни факта за остаряването, които ни очакват след няколко години

22 октомври 2024, 06:00 часа

Старостта е неизбежен етап от живота, който очаква всеки от нас. С течение на времето тялото и умът претърпяват промени, някои от които могат да бъдат забележими, а други по-фини. Но едно нещо остава същото: всички ние остаряваме и с този процес идва нашият собствен набор от характеристики, които човек трябва да приеме.

 

1. Появата на старческа миризма

Още: 5 начина, по които приятелствата могат да бъдат полезни за здравето ви

Може би първото нещо, което е критерий за възрастен човек, е „сенилната миризма“ - специфичен аромат, който се появява при възрастните хора.

 

2. Окапване на косата

Друга неприятна истина за старостта ще бъде косата, която пада от правилните места и започва да расте на странни места. С напредване на възрастта при жените често могат да започнат да се появяват косми на неочаквани места - например над горната устна, под брадичката или по бузите. При мъжете косата на главата обикновено изтънява, докато растежът на косата в ушите и носа се увеличава.

Още: Какво трябва да бъде храненето ни според възрастта?

 

3. Загуба на обоняние и вкус

С възрастта, особено след 50 години, способността за разграничаване на вкусове и миризми намалява, което значително влияе върху възприемането на храната.

 

Още: Учени: Хората започват да напълняват на тази възраст

4. Влошаване на когнитивните способности

С напредване на възрастта мозъкът ви започва да работи малко по-бавно, което прави по-трудно изпълнението на няколко задачи едновременно. Понякога може да забравим какво сме искали да направим или да намерим нещата не на мястото си. Това се дължи на факта, че краткосрочната памет и вниманието се влошават с възрастта.

 

5. Инконтиненция

Уринарната инконтиненция в напреднала възраст може да възникне по различни начини, но повечето причини са свързани с промени в тялото и здравословни условия. Когато тялото надхвърли 60-годишна възраст, мускулите на тазовото дъно и пикочния мехур постепенно започват да отслабват, което затруднява задържането на урина.

 

6. Скованост при движение или дори невъзможност за самостоятелно ходене

С напредване на възрастта става все по-трудно да извършвате обичайните действия. Мускулите и ставите започват да болят, а подвижността се влошава. В допълнение, тонусът на мускулите и тъканите намалява, което се отразява негативно не само на опорно-двигателния апарат, но и на функционирането на пикочно-половата и сърдечно-съдовата система.

 

7. Повишен риск от деменция

Стареенето е основен рисков фактор за деменция. С напредването на възрастта мозъкът претърпява промени, които могат да допринесат за развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Някои фактори на начина на живот, като липса на физическа активност, лоша диета, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, могат да допринесат за развитието на деменция.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес