Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 храни, които не трябва да съхранявате във фризера

19 декември 2023, 13:33 часа

Замразяването на храни е разпространен и ефективен метод за запазване на тяхната свежест и удължаване на срока им на годност. Въпреки това не всички храни са подходящи за леденото пространство на фризера. Разбирането на това кои храни не трябва да се поставят във фризера е от решаващо значение за запазване на техния вкус, текстура и хранителна стойност.

Ето седем храни, които не са подходящи за фризера:

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като маруля, спанак и зеле имат високо съдържание на вода. При замразяване водата в клетките образува ледени кристали, което води до повяхнала и кашава текстура при размразяване. Вместо да замразявате, по-добре е да консумирате тези зелени зеленчуци пресни или да помислите за бланширане преди замразяване, за да постигнете по-добри резултати.

Грешките, които допускаме при съхранение на храна във фризера

Яйца с черупки

Целите яйца никога не трябва да се замразяват в черупките си. Течността в тях се разширява по време на замразяването, което може да доведе до напукване. Ако искате да замразите яйца, препоръчително е да отделите белтъците от жълтъците и да ги съхранявате в херметически затворени съдове. Алтернативно, разбийте леко яйцата, преди да ги замразите.

Млечни продукти в оригинална опаковка

Въпреки че повечето млечни продукти могат да се замразяват, важно е да ги прехвърлите от оригиналната им опаковка. Млякото например се разширява при замразяване, което води до разкъсване на картонените опаковки или пластмасовите контейнери. Изсипването на млякото в подходящи контейнери или торбички, подходящи за замразяване, преди да го замразите, може да предотврати бъркотията и отпадъците.

Картофи

Суровите картофи имат високо съдържание на вода, поради което при замразяване стават зърнести и кашави. Освен това нишестето в картофите може да претърпи промени, което води до явна промяна в текстурата. Ако трябва да замразявате картофи, помислете първо за бланширането им, за да запазите качеството им.

Пържени храни

Хрупкавите и пържените храни губят привлекателната си текстура при замразяване. Влагата в тези продукти има тенденция да омекотява панировката или покритието, като при размразяването се получава мокра каша. За оптимален вкус и текстура е най-добре да се наслаждавате на пържените храни в прясно състояние или да ги затопляте във фурната, вместо да разчитате на фризера.

Спрете да оставяте тези храни във фризера за зимата!

Сосове на основата на сметана

При замразяване сметановите сосове са склонни да се отделят и да станат зърнести. Съдържанието на мазнини в сметаната може да претърпи промени, което се отразява на цялостната консистенция на соса. Ако имате останали сосове на сметанова основа, по-добре ги съхранявайте в хладилника за краткосрочна употреба или помислете за алтернативи като сосове на доматена основа за замразяване.

Цитрусови плодове

Високото съдържание на вода в цитрусовите плодове, като портокали и лимони, може да доведе до кашава текстура при замразяване. Освен това процесът на замразяване може да доведе до промяна във вкуса им, което ги прави по-малко привлекателни. Ако желаете цитрусов вкус в студените лакомства, изберете да използвате тяхната кора или сок, вместо да замразявате целите плодове.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес