Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 доказани начина да се научите да ядете по-малко

25 юни 2024, 17:44 часа

Причината за нашето преяждане често се крие не в зависимостта от брашното и мазнините, както смятат диетолозите, и дори не в стреса, избора на грешни съставки или повишеното чувство на глад. Ще ви кажем 7 ефективни начина, които ще ви помогнат да спрете да преяждате.

Реклама

Мислете докато ядете

За да се научите да ядете по-малко, трябва да се научите да осъзнавате какво и как ядете. Дъвчете внимателно храната си, внимателно подбирайте продуктите, от които ще готвите, а докато се храните, разпределяйте съдържанието на чинията на съставки, опитвайки се да разберете как се съчетават всички и с какво могат да се заменят „вредните“ храни. 

Всичко това се прави предимно с цел да се развие хранителна култура, която впоследствие ще ви помогне лесно да намалите порциите, тъй като ще разберете кои продукти наистина имате нужда и кои можете да откажете.

Прегръдка и целувка

Според най-новите изследвания, прегръдките и целувките са много приятни и полезни за нашето тяло и общото благосъстояние. Всичко се дължи на хормона окситоцин, произвеждан по време на тези нежности, който също е отговорен за нашия метаболизъм и апетит. Като нормализира първото и намалява второто, окситоцинът превръща гушкането в много полезен за фигурата процес.

Кои храни водят до намаляване на апетита?

Яжте в компания

Последните изследвания в областта на психологията и човешкото поведение показват, че жените са склонни да ядат по-малко храна, ако ядат в компанията на по-млади хора или привлекателни мъже. В първия случай се задейства „стадният инстинкт“: не искаме да се открояваме от групата подобни хора, затова се адаптираме към нашите навици. Във втория случай просто искаме да изглеждаме по най-добрия начин в очите на мъжа, което обикновено, според нашето женско мнение, е най-подходящо да направим със салата и чаша вода, вместо с пица, паста или бургер.

Използвайте ароматерапия

Арома лампата просто трябва да стои на масата, на която работите. Периодично наливайте в него масло от анасон, роза или лавандула. Такива миризми успокояват нервната система, което означава, че предотвратяват емоционалното преяждане, което е типично за нас, особено на работа. Миризмите на ванилия и мента също помагат много - те заглушават чувството на глад.

Постоянен глад: Това са най-добрите храни за намаляване на апетита

Ходете

Както винаги, всичко зависи от физическата активност. За съжаление или за щастие, не можем да живеем без спорт в живота си. Доказано е, че хората, които са постоянно в движение, ядат в пъти по-малко от тези, които са постоянно седнали. И въпросът изобщо не е, че първите просто нямат време да обядват, а просто аеробните упражнения повишават нивата на кръвната захар, поради което чувството на глад намалява. 

Яжте протеинови храни

Добре известен факт е, че протеинът може да ви предпази от преяждане и всичко това благодарение на факта, че помага да се запази усещането за ситост за дълго време. Особено важно е да закусваме протеинови храни, когато организмът ни особено се нуждае от сила и енергия.

Облечи се топло

Тялото ни изразходва огромно количество енергия за загряване, поради което през зимата винаги искаме да ядем и като правило през тези студени месеци качваме килограм или два. Топлото облекло и комфортната стайна температура ще спестят калории при нагряване на тялото и ще премахнат необходимостта от попълване на енергийните резерви.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес