Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6-те златни правила за хранене според най-дълголетните хора на Земята

11 юли 2023, 15:58 часа
Реклама

Моделирането на вашия начин на живот и хранителни навици според хората, които живеят в сините зони, е само един от начините да увеличите дълголетието си.

Сините зони са петте области на света, които имат най-дълго живеещо и най-здравословно население: Окинава, Япония; Сардиния, Италия; Никоя, Коста Рика; Икария, Гърция; и Лома Линда, Калифорния. Установено е, че те имат девет общи неща, включително някои от начините, по които се хранят, въпреки хилядите километри помежду си.

Как да готвим здравословни ястия без да загубим вкуса?

Докато голяма част от техния успех в дълголетието се свежда до това къде и как живеят, има някои ключови диетични изводи, които могат да се приложим към нашия начин на живот без много работа. Ето основните изводи:

1. Те пият вино след 17 часа, в идеалния случай с приятели и вечеря

Има много доказателства в Сините зони, че две чаши винона ден, особено с приятели и по време на хранене, намаляват смъртността ви. Всъщност четири от петте общности в Сините зони пият алкохол в умерени количества като част от техния начин на живот.

Има няколко потенциални причини за това: виното е богато на антиоксиданти, има някои противовъзпалителни свойства и е свързано с намален риск от сърдечни заболявания.  Въпреки това, ако не пиете, това не означава, че трябва да започнете.

2. Ядат предимно растителни храни

Да, дори хората от Сините зони се на растителна основа и това е от поколения. Те ядат от 90 до 100% растителна храна. Доказано е, че растителната диета е добра за вашето сърце, черва и мозък – да не говорим, че растителните храни като зеленчуци и зърнени храни имат по-малък въглероден отпечатък от месото и млечните продукти.

3. Ядат и много въглехидрати

Хората, живеещи в сините зони, обикновено консумират около 65% от дневните си калории под формата на въглехидрати. Което има смисъл: макроелементът обикновено идва в съчетание с много фибри (чудесни за здравето на червата), заедно с витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае, за да функционира по най-добрия начин.

Но е важно да запомните, че не всички въглехидрати са еднакви и хората в Сините зони получават този макроелемент предимно от източници като зърнени храни, зеленчуци,  ядки и боб.  Има един въглехидрат, който бие всички останали и това е бобът. Звездната храна за дълголетие е бобът. Така че, ако ядете около чаша боб на ден, вероятно си струва допълнителни четири години от очакваната продължителност на живота.

Хапвайте тази храна и ще се чувствате по-щастливи по-често от обикновено

4. Понякога хапват и месо

Месото се счита за празнична храна в Сините зони, и обикновено се яде само около пет пъти на месец. Хората в тези общности обикновено се придържат към порция, не по-голяма от размера на тестето карти. Докато месото е чудесен източник на протеини, витамини от група В и бионалично желязо, твърде много от него също се свързва със сърдечно-съдови заболявания, колоректален рак и други здравословни проблеми. Проучванията показват, че по-високият прием на месо както при мъжете, така и при жените е свързан с по-високи нива на рак и смъртност от всякаква причина.

Подобно на съвета за вино, не е нужно да започнете да ядете месо, ако в момента не го правите, но ако ядете месо, знайте, че малко е напълно добре от гледна точка на дълголетието.

5. Придържат се към вода, кафе и вино

Хората в Сините зони пият шест чаши вода на ден, плюс кафе сутрин и чаша вино с вечеря. Липсват сладките напитки, като содата, за които е доказано, че влияят негативно на здравето.

6. Те практикуват модифицирани форми на периодично гладуване

Но не, това не означава, че са на диета. По-скоро се хранят по начини, които са подобни на това, което бихме могли да наречем периодично гладуване. Те закусват като крале, обядват като принцове и вечерят като бедняци и са склонни да изядат всичките си калории в осемчасов прозорец, оставяйки 16 часа за почивка на храносмилателната си система. По принцип най-голямото им хранене е закуската, най-малкото е вечерята и не ядат до късно през нощта. Това обаче не е хранителен план за всеки, особено ако се възстановявате от заболяване, бременна сте, кърмите или се опитвате да забременеете или имате анамнеза за хранителни разстройства .

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес