Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подобрява ли дъвката външния вид на челюстта?

05 юли 2024, 16:34 часа
Реклама

Дъвченето на дъвка, Jawzrsize (устройство за упражнения на челюстта) и задържането на езика и небцето, за да се промени формата на челюстта могат да бъдат за лицевите ви мускули лека тренировка, но е малко вероятно да доведат до видими промени в челюстната ви линия. Не е възможно да се достигне до загуба на мазнини в някоя конкретна област. Освен това външният вид на челюстта зависи от генетичната ви костна структура.

Помага ли дъвченето на дъвка на линията на челюстта?

Някои хора смятат, че укрепването на мускулите, използвани за дъвчене, може да доведе до оформяне на челюстта. Но повечето от дъвкателните мускули са в бузите и шията.

Още: Колко дълго е полезно и препоръчително да дъвчете дъвка?

Заздравява ли се челюстта?

Редовното дъвчене на дъвка може да укрепи дъвкателните мускули. Проучване от 2018 г. установява, че дъвченето на дъвка може да подобри работата на дъвкателните мускули, свързана с функцията и силата при някои хора. Но това не се отразява на външния вид на челюстната ви линия. Дъвченето на дъвка укрепва само мускулите на езика и бузите, както показва едно проучване от 2019 г. В това проучване е отбелязано, че дъвченето на дъвка е подобрило функциите на преглъщане и хранене.

Дъвченето на дъвка прави ли линията на челюстта по-остра и изразена?

Няма вероятност дъвченето на дъвка да направи линията на челюстта ви по-остра и изразена, тъй като мускулите, използвани за дъвчене, са предимно в областта на шията и бузите.

Още: Защо да не дъвчем дъвка повече от 15 минути

От дъвченето челюстта ви ще стане по-голяма и по-мускулеста?

Дъвченето на дъвка няма да направи челюстта ви по-голяма или по-мускулеста поради същите причини, споменати по-горе. Повечето от мускулите, използвани за дъвчене, не са в челюстта.

Има ли някакви рискове при дъвченето на дъвка?

Дъвченето на дъвка от време на време не представлява голям риск за здравето. Но ако дъвчете прекалено много дъвки твърде често, има потенциални странични ефекти. Прекомерното дъвчене на дъвка може да претовари и натовари лицевите мускули, което води до болка, напрежение и главоболие. То може също така да причини

Още: Какво означава, когато ви заболи челюстта?

  • щракане на челюстта
  • пукане на челюстта
  • увреждане на темпоромандибуларната става (ТМС)

Дъвченето на дъвка със захароза може да причини деминерализация на емайла и кариеси, особено ако я дъвчете често и продължително.

Дъвченето на дъвка, съдържаща киселини за ароматизиране, може да понижи нивата на pH, което може да доведе до:

  • деминерализация на емайла
  • образуване на кариеси
  • ерозия на емайла

Още: Не е за вярване, но 5 храни могат да съдържат НЕФТ

Има ли доказани начини за постигане на по-изразена линия на челюстта?

Съществуват няколко начина за подобряване на челюстната линия. Можете да изберете естествен подход, който включва отслабване чрез физически упражнения и здравословна диета. Естетичните и хирургичните процедури също могат да променят външния вид на челюстната ви линия.

Балансирана диета и намаляване на теглото

За да отслабнете, опитайте се последователно да изгаряте повече калории, отколкото консумирате. Намалете приема на калории и извършвайте физическа дейност, за да увеличите броя на калориите, които изгаряте. Можете да използвате дневник или приложение, за да проследявате дневния си прием на храна, физическата активност и теглото си.

Отслабва цялото тяло, дори и да правите упражнения, които са насочени към определени части на тялото. Това е така, защото то изгаря за енергия свободните мастни киселини и глицерола, които могат да дойдат от всяка точка на тялото ви.

Спазвайте балансирана диета, състояща се от:

  • зеленчуци
  • плодове
  • постни протеини
  • пълнозърнести храни
  • нискомаслени млечни продукти
  • здравословни мазнини

Някои от най-добрите храни за отслабване са авокадото, изварата и сьомгата. Избягвайте преработени и сладки храни и напитки и пържено.

Ботокс и дермални филъри

За да направите така, че линията на челюстта ви да изглежда по-малка, можете да си направите инжекции с ботокс в масетерните мускули. Няколко седмици по-късно мускулите могат да бъдат по-меки и отпуснати, което води до стройна и определена форма на лицето. За да поддържате резултатите, ще се нуждаете от процедура на всеки 6 месеца.

Инжектирането на челюстни филъри може да подобри очертанията, симетрията и баланса с незабавни резултати. Тези дермални пълнители могат да премахнат скулите, като същевременно придадат обем и острота на челюстната линия. Резултатите обикновено продължават от 12 до 18 месеца.

Kybella

Kybella е инжекционна техника, която унищожава мазнините под брадичката. Дезоксихолевата киселина убива мастните клетки под брадичката ви, като я прави неспособна да складира мазнини. Възможно е да се нуждаете до пет процедури с Kybella.

Процедура за повдигане

Лифтинг конците обикновено е по-достъпен вариант от инжектирането на филъри и се счита за неинвазивен.

Процесът включва поставяне на конци под кожата, които повдигат и стягат кожата на лицето. Конците активират оздравителния процес на тялото, като стимулират производството на колаген в третираните зони. Резултатите обикновено продължават от 6 до 12 месеца.

Хирургични възможности

Съществуват няколко хирургични процедури. Те са подходящи за хора, които имат закръглена челюст с умерено до голямо количество мазнини и отпусната кожа. Те се считат за инвазивна процедура, която ще изисква обща анестезия.

Хирургичните възможности включват:

  • Повдигане на шията. Предлагаща най-добри дългосрочни резултати, операцията за повдигане на шията стяга кожата, премахва мазнините под брадичката и очертава линията на челюстта.
  • Липосукция на шията. При тази процедура се премахват мазнините от линията на челюстта и шията, стяга се кожата и се очертава линията на челюстта. Резултатите могат да бъдат трайни.
  • Присаждане на мазнини. При тази техника в лицето ви се инжектират мазнини от друга част на тялото. Тя увеличава обема, стегнатостта и цялостния вид на кожата ви. Тя може също така да изостри и подчертае линията на челюстта ви.
  • Увеличаване на брадичката. Тази процедура подобрява формата на брадичката и долната линия на челюстта ви. Тя включва силиконови импланти или манипулация на челюстната кост.

Обобщено

Няма изследвания, които да потвърждават, че дъвченето на дъвка подчертава линията на челюстта. Макар да не е вероятно това да предизвика сериозни здравословни проблеми, дъвченето на дъвка за продължителни периоди може да доведе до напрежение и дискомфорт.

Има и други доказани начини за промяна на формата на челюстта. Ако външният вид на линията на челюстта ви притеснява, може да се консултирате с медицински специалист, ако желаете.

Източник: Healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес