Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака, че не приемате достатъчно витамин B12

20 октомври 2024, 19:00 часа

Знаем приблизително кои са хранителните вещества, от които се нуждаем в диетата си: протеини, богати на желязо зеленолистни зеленчуци и фибри, но колко от нас се интересуват от витамин В12? Всъщност знае ли някой какво прави той? Като се има предвид, че витаминът е от съществено значение за много от функциите на организма ни, е безумно, че той не е в центъра на вниманието. Но по-долу сме събрали информация защо точно ви е необходим и какви са признаците, че може би ви липсва в диетата.

Какво представлява витамин В12?

Витамин В12, известен също като кобаламин, е водоразтворим витамин, който е от съществено значение за много телесни функции. Тялото ви не произвежда В12 самостоятелно, затова трябва да го приемате чрез животински продукти като месо или хранителни добавки. И тъй като не може да се съхранява в излишни количества, трябва да се набавя често.

Още: Дефицитът на витамин B12 води до сериозни последици за здравето: Веднага щом почувствате тези симптоми, вече сте изложени на риск

Какво прави витамин В12?

Витамин В12 е важен за поддържането на здрави нерви и за създаването на ДНК и червени кръвни клетки. Той също така помага за поддържането на здрави кожа, коса и нокти. Без него организмът ви трудно произвежда достатъчно здрави червени кръвни телца, което може да доведе до редица здравословни проблеми.

Ето кои са 6-те признака, че не си набавяте достатъчно витамин В12:

1. Ниска енергия, умора, мозъчна мъгла и проблеми с паметта

Още: Дефицитът на този важен витамин може да доведе до депресия в напреднала възраст

Един от първите признаци за недостиг на витамин В12 е липсата на енергия или умората, особено ако я изпитвате след сън. Това, от своя страна, може да влоши когнитивните функции. Проучване установява, че ниските нива на витамин В12 са свързани с по-слабо внимание и памет.

2. Промени в настроението

Друг косвен ефект от недостатъчното количество витамин В12? Често виждаме хора, които се борят с промени в настроението в резултат на това. Открита е връзка между ниските нива на витамин В12 и депресията. Смята се, че това отчасти се дължи на способността на В12 да повишава серотонина - химическото вещество, което помага за регулиране на настроението.

3. Изтръпване на ръцете и краката

Още: Какви проблеми ни създава излишъкът на витамин B12?

Може да забележите и изтръпване на ръцете и краката. Това се дължи на факта, че витамин В12 участва в развитието на нервната функция, а когато тя е нарушена, това може да доведе до изтръпване.

4. Главоболие

Тъй като витамин В12 поддържа централната нервна система (която включва гръбначния и главния мозък), недостигът му може да доведе до неврологични симптоми, като например главоболие.

5. Анемия и бледа кожа

Може също така да видите, че кожата ви става бледа или жълтеникава. Недостигът на витамин В12 може да предизвика анемия поради ниски нива на червени кръвни клетки или кръвни клетки, които не функционират правилно, а това от своя страна може да доведе до бледост на кожата. Той може да предизвика и жълтеница.

6. Задух

Ниските нива на витамин В12 могат да причинят задух, тъй като възпрепятстват способността на червените кръвни клетки да пренасят кислород в тялото.

Защо може да сте с ниско съдържание на витамин В12?

Това често се случва, ако не консумирате достатъчно богати на В12 храни като месо, риба, яйца или млечни продукти, особено ако сте вегетарианец или веган. Възможно е също така организмът ви да има проблеми с усвояването на В12, поради храносмилателни проблеми или възраст.

Какво можете да направите, за да си набавите витамин В12?

За да предотвратите появата на дефицит, осигурете си богата на витамин В12 диета. Източниците включват редица видове месо, риба, млечни продукти и яйца, както и обогатени зърнени храни, хранителна мая и някои растителни алтернативи на млякото. 

Растителните храни не съдържат естествено В12, така че е важно да помислите за добавка, ако не ядете животински продукти, или да се уверите, че храните ви са обогатени с В12. Както винаги, консултирайте се със здравен специалист, ако подозирате дефицит - той може да ви препоръча кръвен тест и адаптирана добавка за вашите нужди.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес