Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 ползи за здравето от ябълковия оцет, подкрепени от науката

27 септември 2024, 11:12 часа

Изследванията показват, че ябълковият оцет може да има полезни свойства за здравето, включително антимикробни и антиоксидантни ефекти.

Ябълковият оцет е популярно домашно лекарство. Хората са го използвали от векове в кулинарията и природната медицина. Може да има някои ползи за здравето.

Те могат да включват:

  • подпомагане на загубата на тегло
  • намаляване на холестерола
  • понижаване нивата на кръвната захар
  • подобряване на симптомите на диабет

Въпреки това съществуват малко изследвания и са необходими допълнителни проучвания, преди да може да се препоръча като алтернативна терапия.

1. Високо съдържание на оцетна киселина

Оцетната киселина е основното активно съединение на оцета, което му придава силна кисела миризма и вкус. Изследователите смятат, че тази киселина е отговорна за ползите за здравето на ябълковия оцет. Ябълковият оцет съдържа около 5% оцетна киселина от доверен източник.

Органичният, нефилтриран ябълков оцет също съдържа вещество, наречено майка, което се състои от нишки протеини, ензими и приятелски бактерии, които придават на продукта мътен вид.

Някои смятат, че майката е отговорна за повечето от неговите ползи за здравето, въпреки че нито едно проучване не подкрепя това.

Докато ябълковият оцет не съдържа много витамини или минерали, качествените марки може да съдържат някои аминокиселини и антиоксиданти.

2. Може да помогне за убиването на вредни бактерии

Оцетът може да помогне за унищожаването на патогени, включително някои щамове на бактерии.

Хората традиционно са използвали оцет за почистване и дезинфекция, лечение на гъбички по ноктите, въшки, брадавици и ушни инфекции.

Тези люти чушки с оцет и чесън в буркан са любими на много българи

Хипократ, бащата на съвременната медицина, е използвал оцет за почистване на рани преди повече от 2000 години.

Оцетът е и хранителен консервант. Изследванията показват, че той възпрепятства растежа на бактерии като E. coli и развалянето на храната.

Ако търсите естествен начин да запазите храната си, ябълковият оцет може да ви помогне.

3. Може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и управление на диабета

Към днешна дата едно от най-убедителните приложения на оцета е лечението на диабет тип 2.

Диабет тип 2 се характеризира с високи нива на кръвната захар, причинени от инсулинова резистентност или неспособност за производство на инсулин.

Въпреки това хората без диабет също могат да се възползват от поддържането на нивата на кръвната си захар в типичния диапазон, тъй като някои изследователи смятат, че високите нива на кръвната захар са основна причина за стареенето и различни хронични заболявания.

Ябълковият оцет е общопризнат за безопасен. Но ако приемате лекарства за понижаване на кръвната захар, говорете с лекар, преди да увеличите приема на оцет.

4. Може да помогне за загуба на тегло

Може би изненадващо, проучванията показват, че оцетът може да помогне на хората да отслабнат.

Няколко проучвания върху хора показват, че оцетът може да увеличи чувството за ситост. Това може да доведе до прием на по-малко калории и загуба на тегло.

Един преглед на изследвания отбелязва, че в краткосрочни проучвания, когато участниците са консумирали ябълков оцет с храна, съдържаща твърди храни, те са имали потискане на апетита за 120 минути след хранене. Те също така похапваха по-малко за 3-24 часа, след като са консумирали ябълков оцет.

Въпреки това, по-дългосрочните проучвания, които те прегледаха, не показаха връзка между ябълковия оцет и потискането на апетита.

Въпреки това друго рандомизирано контролно проучване от 2024 г. показа значително намаляване на теглото (6-8 kg), съотношението на телесните мазнини, обиколките на талията и бедрата, индекса на телесна маса (ИТМ), кръвната захар, както и мазнините и холестерола в кръвта след дневна консумация на 3 дози ябълков оцет (15 милилитра на супена лъжица (mL/супена лъжица)) в продължение на 12 седмици. Препоръчват се по-големи проучвания, за да се потвърдят тези констатации.

5. Може да подобри здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт.

Няколко биологични фактора могат да повлияят на риска от сърдечни заболявания.

Изследванията показват, че оцетът може да подобри някои от тях. Но много проучвания за ползите от ябълковия оцет са проведени върху животни, което може да не отразява ползите при хората.

Вода с оцет на гладно - как влияе на кръвната захар

6. Може да подобри здравето на кожата

Някои хора използват ябълковия оцет като общо средство за лечение на кожни заболявания като суха кожа и екзема.

Кожата е естествено леко кисела. Но може да е по-малко киселинно при хора с екзема. Използването на разреден локален ябълков оцет локално може да помогне за ребалансиране на естественото pH на кожата, като подобри защитната кожна бариера.

Изследванията на обаче не подкрепят непременно това и предупреждават, че ябълковият оцет може действително да раздразни кожата при някои хора, особено при хора с кожни заболявания като екзема.

Говорете с лекар, преди да опитате нови средства, особено върху увредена кожа. Избягвайте да нанасяте неразреден оцет върху кожата, тъй като може да причини изгаряния.

Дозировка и начин на употреба

Най-добрият начин да включите ябълковия оцет в диетата си е да го използвате в готвенето. Това е проста добавка към храни като сосове за салати и домашно приготвена майонеза.

Някои хора също обичат да го разреждат във вода и да го пият като напитка. Стандартните дози варират от 1–2 чаени лъжички (5–10 ml) до 1–2 супени лъжици (15–30 ml) на ден, смесени в голяма чаша вода.

Най-добре е да започнете с малки дози и да избягвате приема на големи количества. Твърде много оцет може да причини вредни странични ефекти, включително ерозия на зъбния емайл и потенциални лекарствени взаимодействия.

Някои диетолози препоръчват използването на органичен, нефилтриран ябълков оцет, който съдържа „майка“.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес