Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 лесни начина да бъдете по-щастливи само за 60 секунди

09 юли 2024, 09:46 часа

Следвайте тези съвети и ще преминете през най-натоварените си дни с лекота.

За да сложите край на умората: Включете микродвижения

Още: Калций: Пет по-добри алтернативи на млякото

Раздвижвайте големите мускули на краката си в продължение на 60 секунди - танцувайки на любимата си мелодия, изкачвайки и слизайки по стълби или бързайки навън - и нивото на енергията ви може да се повиши с 80% за 90 минути, твърдят канадски изследователи. Оказва се, че дори кратките движения - стига да раздвижвате някои от големите мускули на тялото си, например мускулите на бедрата - включват в действие гените, които повишават инсулиновата чувствителност, като помагат на мускулите и мозъчните клетки да усвояват с 23% повече енергийна глюкоза.

За да изчистите замъгляването: Премахнете нормата

Ако замъгленото мислене намалява способността ви да се справяте със задачите, ето едно решение: Британски учени твърдят, че промяната на начина, по който извършвате "безмозъчни" дейности (като миене на зъби), като използвате недоминиращата си ръка или се движите по пътеките за хранителни стоки в посока, различна от обичайната, може да сложи край на мозъчната мъгла само за 60 секунди и да повиши умствената ви енергия и способността за извършване на множество задачи с 45%. Това се дължи на факта, че предизвикателството, което отправяте към себе си, като разнообразявате ежедневните си занимания, подтиква мозъка ви да освободи вълна от енергизиращ и подобряващ концентрацията ацетилхолин.

За да се подобри сънят: Затоплете очите си

Неспокойният сън изтощава всеки трети от нас към момента. Причината? Мозъкът ви освобождава мелатонин, който предизвиква сън, когато слънцето залязва - но когато е мрачно, че мозъкът ви не получава този сигнал за преминаване от ден в нощ. Добрата новина: Проучванията сочат, че поставянето на топла кърпа или маска за сън върху очите ви, когато се излежавате, може да ви помогне да се унесете за 5 минути, тъй като затоплянето на капилярите около очите ви стартира освобождаването на мелатонин. Опитайте да хвърлите маската в сушилнята няколко минути преди да се стъмни.

За да облекчите болките: Стиснете тук

При влажно и неприветливо време, както и при прекарване на повече време в седнало положение на закрито, в мозъка ви намалява производството на болкоуспокояващи ендорфини, което удвоява риска от появата на болки и страдания. Прост и успокояващ лек: масажирайте енергично областта между пръстите си (с малки кръгови движения) в продължение на една минута на всеки час. Британски изследователи твърдят, че този прост масаж "Направи си сам" може да намали болката с 45%, тъй като редовното стимулиране на чувствителните на натиск нерви между пръстите подтиква мозъка ви да освобождава постоянна струя мощни ендорфини.

За да изострите паметта: Преместете очите си

Отпуснете се на удобно място и бавно движете очите си от една страна на друга в продължение на 30 секунди и ще съживите краткосрочната си памет и запаметяване с цели 42% за един час. Това твърдят изследователи от Университета "Манчестър Метрополитън" в Англия, според които повтарящите се движения на очите от една страна към друга енергизират едновременно дясното и лявото полукълбо на мозъка - трик, който засилва запаметяването чрез повишаване на електрическата активност и комуникацията между двете страни на мозъка.

Още: Презрял или недостатъчно узрял банан: Кога трябва да го консумираме

За да се успокоите: Вдишайте кориандър

Чувствате се нервни или стресирани? Опитайте се да вдишате шест пъти бавно и дълбоко кориандър - било то смляна подправка, семена или етерично масло. Според изследователи от Фондацията за лечение и изследване на миризмите и вкусовете в Чикаго орехово-цитрусовият аромат на кориандъра стимулира лимбичната система на мозъка, като стимулира отделянето на успокояващи алфа мозъчни вълни и кара дори хроничното напрежение да се разсее само за 60 секунди.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес