Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 дизайнерски идеи да направите малкия апартамент по-просторен

31 януари 2024, 12:00 часа
Реклама

Малкото пространство често се възприема от нас като неудобство. Но ако апартаментът има скромна квадратура, ситуацията може да се коригира. Експертите ни казаха как да направим това с помощта на дизайнерски техники.

Използвайте светли цветове

Дори в малко пространство е напълно възможно да разположите достатъчен брой функционални зони. За да не изглежда стаята претоварена, дайте предпочитание на светлата палитра. Изберете два или три меки цвята и ги използвайте в декорацията и мебелите. Напротив, по-добре е да не се увличате с акценти и контрасти.

9 начина да освежите интериора на апартамента за няколко дни

Поставете стъклена преграда

Стъклените врати и прегради ще помогнат за подобряване на усещането за простор. Това е дълготрайна тенденция в зонирането на малки стаи. Такива прегради не блокират потока светлина и изглеждат ефирни. Можете да изберете както плъзгащи се, така и фиксирани модели, състоящи се изцяло от стъкло или комбинирани - всичко зависи от задачите на преградата. Ако трябва да създадете уединение между зоните, окачете затъмнена завеса от вътрешната страна.

Организирайте затворен склад

Визуалният шум визуално намалява пространството, често създава впечатление за безпорядък и претоварва интериора с детайли. В малките апартаменти е по-добре да се организират предимно затворени системи за съхранение: скринове, висящи шкафове вместо рафтове. Тази техника ще ви помогне лесно да поддържате ред и домът ви ще изглежда по-просторен.

5 тайни на стилния и модерен интериор: Сега всеки може да се справи с тази задача

Намалете количеството декор

Малкото декорацията има положителен ефект върху възприемането на малка стая. Добавете минимум аксесоари към интериора в сдържана палитра и за предпочитане прости форми. Прекалено наситените детайли в малко пространство ще наранят окото, така че не прекалявайте с яркостта на акцентите.

Пуснете повече светлина

Добре осветената стая винаги изглежда по-просторна. Дори ако апартаментът няма панорамни прозорци, осветлението може да бъде подобрено с помощта на лъскави подови настилки и мебели, както и леки полупрозрачни завеси, различни сценарии на осветление и светли тавани и стенни покрития.

Използвайте трансформируеми мебели

Многофункционалните мебели са подходящи за малки апартаменти. Например, с помощта на разтегателен диван-гардероб можете едновременно да организирате диван, спалня и склад. Можете също така да изберете малка маса, която може да бъде разтегната, ако е необходимо, и да организирате мобилно работно място. Сега на пазара на мебели има голям брой предложения с функции „2 в 1“ или „3 в 1“.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес