Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 вредни ефекта от предозирането с витамин D

18 ноември 2021, 15:35 часа

Витамините са вещества, които са незаменим фактор в човешкото хранене. Ако в организма липсва някакъв елемент, здравословното състояние ще се влоши. Витамин D принадлежи към така наречените калцифероли и влияе върху минералния метаболизъм и изграждането на костната структура.

Липсата на този елемент води до сериозни последици. Дефицитът се отразява негативно върху образуването на кости и имунитета, както и върху развитието на сърдечно-съдови патологии и честотата на респираторни заболявания. Последствията са особено сериозни в детството, когато дефицитът причинява рахит, тъй като калциферолът насърчава усвояването на калция.

В тялото синтезът на витамин D се осъществява в кожата с участието на слънчева светлина. Затова понякога е достатъчно да се разхождате навън при хубаво време, за да компенсирате недостига. Не си струва да приемате лекарства безконтролно, тъй като калциферолът в прекомерни количества не е безопасен. Според специалистите, ако се използва неправилно, се натрупва в тялото и става токсичен.

Повишени нива на калций в кръвта

Хиперкалциемията е състояние на излишък на калций в човешкото тяло, което причинява неконтролиран прием на витамин D. Това е много опасно разстройство – бъбреците не могат да се справят с отделянето на минерала, има чувство за постоянна жажда, често уриниране, загуба на апетит, повръщане, запек и дори забавен растеж при децата. В особено тежки случаи минералът се отлага в тъканите.

Проблеми с бъбреците

Възможно е увреждане на бъбреците с различна тежест. Особено внимание трябва да се отдели на хора с увредена бъбречна функция.

Стомашно-чревни проблеми

Прекомерният прием на витамин D се отразява негативно на функционирането на червата и стомаха. Намалява апетита, задържане на изпражненията, повръщане и коремната болка.

Проблеми с костите

Парадоксално, въпреки че калциферолите са в основата на изграждането на костната структура, техният излишък причинява увреждане на костите. Витамин D забавя усвояването на елемента К2, което може да доведе до намаляване на костната маса.

Чувстват се зле

Излишъкът от калций се отразява негативно на благосъстоянието на човека. Появяват се оплаквания от постоянна умора, болки в корема, липса на апетит, апатия, повръщане и главоболие.

Излишъкът от минерали и витамини в организма е неприемливо и опасно явление. Не трябва снизходително да се отнасяте към приемането на привидно безобидни лекарства. Не се самолекувайте, това може да струва здравето ви.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес