Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-те най-чести грешки, които допускаш при приема на витамин D

13 декември 2021, 17:55 часа
Реклама

Слънчевият витамин е от съществена важност за поддържане на нормалното функциониране на редица тъкани и органи. Дефицитът на витамин D е често срещан – в от 50 до 90% от популацията според населеното място, което налага да се постави въпросът за приема му под формата на капки или таблетки.

Знаейки, че витамин D е източник на здраве за костите, зъбите, опорно-двигателния апарат, помага да се постигне ремисия при автоимунни заболявания, грижи се за модулирането на вродената и придобитата имунна система, предпазва от вирусни заболявания, успешно се справя с някои проблеми с щитовидната жлеза, репродуктивната система, хормоните и кожата, вероятно приемаш витамин D.

Ако обаче го правиш погрешно, то резултатът ще е нулев, като е възможно и неправилният прием да доведе до увреждания и здравословни проблеми. Приготвили сме ти най-честите грешки, които се допускат при прием на витамин D3, за да помогнем да възстановиш нивата в организма пълноценно, лесно, бързо и безопасно за здравето.

1.       Не приемаш правилната доза

На повечето опаковки ще прочетеш доза от около 400 IU. Това обаче е минимумът и той е недостатъчен, ако страдаш от автоимунно заболяване. Повечето ревматолози предписват поне 1000 IU, а някои източници сочат по-големи ползи от прием около 3000 IU. Ако решението за прием е на пациента и не е подплатено с изследвания, добре е да се спазват указанията на опаковката. В случай, че дефицитът е доказан и лекарят е предписал по-голяма доза – приемът трябва да е според предписанието.

2.       Пропускаш да приемаш витамин К с витамин D

Много малко хора знаят, че витамин Д3 следва се приема заедно с К2. При недостиг на К2 и прием на ударни дози Д3 дълго време се наблюдават странични ефекти, неблагоприятни да здравето. Сред тях е фактът, че Д3 се натрупва в бъбреците, а не, където е нужно. Комбинираната формула – Д3 + К2 е оптимален избор, тъй като производителят е балансирал идеално нужните нива на тези два витамина.

3.       Събираш слънце със слънцезащитен продукт

Да, това също е прием на витамин D, но е естествен – от слънчевите лъчи. Чудесно е, че пазиш кожата си и предприемаш превантивни мерки срещу стареенето ѝ и кожния рак, но слънцезащитните продукти не позволяват да се синтезира витамин D. Оставяй поне по 20-30 минути на ден ръцете от китките до рамото незащитени, за да си набавиш ценния витамин от слънцето.

4.       Не приемаш правилния витамин D

Ако на опаковката ти пише D2, то изборът ти е грешен. Витамин D3 е този, който ти е нужен. Той се усвоява много по-пълноценно и е много по-ефективен от D2. Редица изследвания като тези, публикувани в NIM, доказват този факт. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9771862/

5.       Пропускаш, че приемът дори на витамин може да е опасен при превишаване на нормите

Макар и рядко, витамин D3 е токсичен при прием на количество много по-високо от допустимото. Макар витамин, това все пак е лекарствен продукт и всичко, свързано с него, следва да бъде обсъдено с лекаря.

Статията има само информативен характер и не заменя консултацията с лекар. Съветваме ви да не се занимавате със самолечение.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес