Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че сте до токсичен приятел

19 септември 2024, 09:00 часа

Не пропилявайте живота си за токсични хора, съветват психолозите. Но какво означава „токсичен“? Как разбирате, че човек наистина е такъв и причината не е евентуалната ви подозрителност и обидчивост?

 

Игра с един гол

Още: На лошо е: 7 неща, които не трябва да давате назаем дори на близките си

Ти си всичко за него, но той не дава нищо в замяна. Токсичните приятелства често са едностранчиви.

Изслушвате проблемите на другите, давате съвети, но в замяна не получавате същото отношение и уважение. Така че ставате съд за освобождаване на травмата на приятел, който дори не може да си спомни името на вашето куче.

 

Незачитане на вашите граници

Още: Ето кои са най-големите социални пеперуди на зодиака

Появяване без предупреждение, желание за чат през нощта или по средата на работния ден, когато явно нямате време за разговори - такова нарушаване на границите също може да е признак за токсично приятелство.

 

Натиск и критика

Най-добрият съвет е този, който поискате. И ако комуникацията ви е свързана с постоянно морализиране и критика, това вече е повод да се замислите.

Още: Зодиите, които винаги знаят как да изненадат приятелите си!

Ако приятел ви оказва натиск, кара ви да се чувствате виновни или ви казва, че трябва да се промените, за да отговорите на очакванията му, това е червен флаг.

Това често се случва в юношеството, когато околните ви принуждават или дори открито ви принуждават да правите това, което не искате, да се държите както те трябва, а не вие.

Може да осъзнаеш, че не харесваш това, което си, когато си около така наречените си приятели. Може да почувствате, че губите част от себе си, на която държите. И тогава, след като прекарате време в такава компания, може да се почувствате психически и емоционално изтощени.

 

Емоционално превземане

Вашето приятелство е много емоционално. Токсичният приятел моментално избухва, крещи и хвърля обиди. В същото време той винаги настоява: „Не, трябва да поговорим за това точно сега!“

Този вид „емоционално отвличане“ е друг признак за токсично приятелство.

 

Няма други приятели

Токсичният приятел често подчертава важността си. Той сякаш изпраща съобщение: „Не можеш да имаш други приятели освен мен“, „Нашето приятелство е по-важно от всяко друго“. Дори ако просто помолите външен човек за помощ, токсичният приятел най-вероятно ще покаже възмущението си: „Защо не се обърна към мен?“

Токсичните приятелства могат в крайна сметка да ви изолират от другите хора.

 

Възможно ли е да промените токсичния приятел?

Понякога е достатъчно да промените нещо в себе си. Поставете си за цел да бъдете в хармония с емоциите си, така че поведението на приятеля ви да не ви засяга. Както се казва, вие избирате дали да се обидите или не. Опитайте се да запазите спокойствие, когато нещата станат напрегнати.

Ако това не помогне, време е за директен разговор.

Най-добрият начин да представим това е да намерим общ „враг“. Обяснете, че има някакъв общ проблем, който пречи на връзката ви и този проблем трябва да бъде преодолян.

Разбира се, един разговор едва ли ще е достатъчен. Така че не се колебайте да се обърнете към общия си проблем, когато връзката отново стане токсична. Ако вашият приятел не е ангажиран с положителни промени, може би е време да се разделите с него.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес