Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 предмета, които използвате всеки ден, без дори да знаете, че са опасни

21 август 2024, 15:11 часа

Не всички хора знаят това, но дори познати предмети могат да бъдат невероятно опасни. Някои от тях са не само развъдник на бактерии, но могат да причинят и наранявания или други здравословни проблеми. За кои неща трябва да внимавате?

Предметите от бита също влияят върху човешкото здраве. С кои продукти трябва да се работи особено внимателно?

1. Гъби за баня и кърпи

Почти всеки човек има такъв банален домакински предмет като кърпа или гъба за баня в апартамента си. Използването му е наистина полезно, защото продуктът премахва мъртвите клетки. Но има един сериозен проблем: много хора използват едно и също нещо с години, без дори да го дезинфекцират. В резултат на това кърпата натрупва огромно количество бактерии, които влизат в тялото при вземане на душ.

Опасни предмети у дома, за които дори не подозирате

2. Мултикукър

Такова нещо за дома е удобно, защото можете бързо да приготвите вкусна храна в него. Много хора обаче пренебрегват грижата за домакинските си вещи. Не мият работната повърхност след всяка употреба.

В резултат на това храната се готви в мръсна бавна готварска печка в продължение на много месеци, а понякога дори години. Това е опасно, защото всеки ден в тялото навлизат микроби и бактерии, които един ден ще доведат до отравяне. Въпреки това, ако третирате работната повърхност след всяка употреба, рисковете могат да бъдат намалени.

3. Пластмасова дъска за рязане

Пластмасовата дъска е домакински предмет, на който можете да режете храна, без да се страхувате да повредите кухненския си комплект. Няма нужда да спирате да я използвате. Но трябва да запомните, че с течение на времето в пластмасата се появяват дупки, които са невидими за окото, в които проникват микроби, мръсотия и остатъци от храна.

Особено опасни: 7-те най-мръсни предмета в къщата

4. Всякакви плюшени играчки

Много хора забравят, че всякакви плюшени играчки също са опасни. Те се състоят от почти същия материал като дрехите. Това означава, че в тях се натрупват бактерии, сред които има носители на различни инфекции, E. coli. Също така не забравяйте, че в тези предмети се натрупва прах, който ще накара всички членове на семейството да кихат.

Има две възможности: или да перете играчките периодично, за да се отървете от всякакви микроби, или да ги изхвърлите след няколко месеца употреба. Тогава здравето на всички членове на семейството няма да бъде застрашено.

5. Постелка за баня от всякакъв материал, с изключение на гума

Един от най-популярните предмети за дома е постелката за баня. За да придадат на това помещение красив външен вид, хората купуват продукт от вълна или хавлиена кърпа и по този начин правят сериозна грешка. Факт е, че продуктът е постоянно в топла и влажна стая. Ето защо в него живеят много микроби, а понякога дори мухъл. В този случай проблемите с кожата и дори дишането не могат да бъдат избегнати.

Препоръчително е редовно да перете килима за баня или да купувате нов на всеки няколко месеца. Ако си купите гумен, тогава в него ще се появят в пъти по-малко микроби. Въпреки това е препоръчително да го миете редовно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес